Skip to content

Éltető kincsünk a Víz – Dr. Pásztor Tünde írása

Az elmúlt esztendőben számos, eddig ismeretlen kihívással kellett megküzdenünk és most, 2021 tavaszán sem mondhatjuk még el, hogy túl vagyunk a nehezén. Az újfajta nehézségekkel való küzdelmek közepette azonban emlékezzünk meg egy nagyon fontos napról, mely 1993. óta minden évben nevezetes, a Víz Világnapja, március 22-én.

A víz azok közé a dolgok közé tartozik, amelyeket természetesnek veszünk, el sem tudjuk képzelni, hogy ne állna a rendelkezésünkre, hiszen csak megnyitjuk a csapot és már ott is van. A víz azonban nem végtelen, az iható víz mennyisége a Földön folyamatosan csökken. Riasztó adat, hogy a Föld népességének negyede már most sem jut elegendő mennyiségű vízhez. A klímaváltozás, a környezetszennyezés és a túlfogyasztás tovább növeli a vízkészleteket fenyegető veszélyeket.

A víz védelme mindannyiunk közös feladata és felelőssége. Ne vegyük magától értetődőnek a víz elérhetőségét és őrizzük kincsként. A társadalom összes szereplője tehet azért, hogy az elkövetkezendő generációk számára is elegendő és iható minőségű édesvíz álljon rendelkezésére.

Ehhez azonban meg kell állítani a pazarlást, ami nem történhet meg az egyéni szükségletek mérséklése nélkül.

A fenntartható fejlődés kulcsa a közös gondolkodás és szerepvállalás a természet és a környezet védelmét célzó intézkedések meghozatala és végrehajtása során. A víz védelme összekapcsolódik más fontos környezetvédelmi törekvéssel is. Felsőzsolca városa elkötelezett a környezetvédelmi programok megvalósítása iránt.

A célkitűzések között megtalálható a faültetési program, a hulladék felszámolására tett intézkedések, a talajterhelés csökkentése, a levegő védelme és az ismeretterjesztés. Az idei év egyik lényeges kezdeményezése az intézmények szelektív hulladékgyűjtésének erősítése, melyhez kapcsolódóan verseny indult az óvodában és a két általános iskolában a legtisztább csoport, illetve osztály címért, mely verseny a digitális oktatás után folytatódik.

A Víz Világnapján és az év minden napján gondoljunk arra, hogy valamennyi környezeti probléma, így a vízhiány is legyőzhető, mérsékelhető közös felelősségvállalással és összefogással.