Skip to content

Tájékoztató az év elején esedékes helyi adózási határidőkről és változásokról

Fontos részletek az adózást érintő változásokról és határidőkről dr. Kakas Zoltán, hatósági osztályvezető tájékoztatásában.

Ez évben nem változik az építmények adóztatása

A helyi adókról szóló 20/2015. (IX. 21.) önkormányzati rendeletben szereplő változás 2021. január 1-én nem lépett hatályba.

Korábbi tájékoztatásunkban szerepelt, hogy módosításra került a helyi adókról szóló 20/2015. (IX. 21.) önkormányzati rendelet. Érdemi változást az építményadó adómentességet érintő szabályának változása jelentett volna, amely a nem vállalkozási tevékenységet folytató magánszemélyek tulajdonát képező, de vállalkozási célt szolgáló, 100 m2-t meghaladó alapterületű egyéb (kereskedelmi egység, szállásépület, műhely, raktár, üzem) épületek, épületrészek adómentességét – a közteherviselés egyenlőségének jegyében – megszüntette volna.

A módosításról szóló helyi rendeletünk kihirdetését követően Magyarország Kormányának 535/2020. (XII. 1.) Korm. rendelete olyan korlátozásokat iktatott a helyi adók rendszerébe, amely egyrészt tiltja az adómértékek súlyosbítását, de tiltja a hatályban lévő adómentességek jövőre vonatkozó megváltoztatását is.

Tekintettel arra, hogy a kihirdetett adórendeletünk említett része a magasabb szintű jogszabályi rendelkezésbe ütközik, ezért a tervezett változás 2021. január 1-jén nem lépett hatályba, tehát az építmények adóztatása ez évben nem változik.

Lényeges változás történt a gépjárművek adóztatásában

Ez évtől a 2021. évi gépjármű adót a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak is az állami adóhatóság (NAV) részére, az általuk meghatározott módon kell megfizetni. A 2020. december 31-ig megállapított – esetleg még ki nem fizetett – adótartozást továbbra is az önkormányzati adóirodánk 54500112-10030060 számú Takarék Bank Zrt. által vezetett számlájára kell teljesíteni.

Iparűzési adó bevallási kötelezettség teljesítését érintő változás

A vállalkozásokat érinti az iparűzési adó bevallási kötelezettség teljesítését érintő változás, amely szerint 2021. január 1-jétől kizárólag a NAV elektronikus felületén keresztül teljesíthető.