Skip to content

Tájékoztató a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról

Megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet. A COVID–19 (koronavírus) járvány harmadik hullámára való tekintettel a Kormány – az Operatív Törzs javaslatára – a védelmi intézkedéseket 2021. április 8. napjáig fenntartja.

2021. április 19. napjától a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények rendes munkarendben működnek, az óvodákban pedig megszűnik a rendkívüli szünet – tájékoztat Szarka Tamás polgármester.

Ugyanakkor lehetőség nyílik a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések enyhítésére, ha 2,5 millió ember legalább az első oltást már megkapta. Ennek megtörténte után a következő változtatások lépnek életbe:

– a kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul;

– a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek;

– a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani;

– az üzletek este fél 10 és reggel 5 óra között kötelesek zárva tartani;

– az üzletekben biztosítani kell, hogy átlagosan 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson bent. A vendéglátó üzletben való tartózkodás az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig megengedett;

– a 10 négyzetméteres szabály alkalmazása során a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni;

– az üzlet köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak, a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében biztosított kell, hogy legyen.

A polgármester tájékoztatója ITT olvasható

A részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet a Magyar Közlöny 2021. évi 51. száma linken érhető el.