Skip to content

Szombattól megszűnt a kötelező maszkhasználat Magyarországon

Sem az üzletekben, sem a tömegközlekedési eszközökön nem kötelező szombattól a maszkhasználat. Miután elérte az öt és fél milliót a beoltottak száma Magyarországon, újabb enyhítéseket vezettek be a hétvégén.

Péntek napközben a beoltottak száma elérte az öt és fél milliót Magyarországon. A hivatalos határozatban történő kihirdetést követően szombattól életbe lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozata, amely újabb fontos állomás az újraindításban. Több korlátozás is megszűnt, többek között megszabadulhattunk a maszktól.

Nem kötelező a maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, már csak a kórházakban és szociális intézményekben kell a maszk. Szombattól védettségi igazolvány nélkül is be lehet menni a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre és előadásokra. Megszűntek az üzletekre vonatkozó korlátozások, a távolságtartási szabály és nincs már négyzetméter alapú létszámkorlát sem. A családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedett. Sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken. Az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

Új szabályok városunkban is

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának köszönhetően a Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtárban is változnak a szabályok. Az önkormányzat előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényeit, koncert előadásait ezentúl már védettségi igazolvány nélkül is látogathatják.

Az intézményekben a maszkviselés továbbra sem kötelező, ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltott.