Skip to content

Sokan még mindig illegálisan szabadulnak meg a szeméttől

Tavaly mintegy 62 tonna illegálisan lerakott hulladékot gyűjtött össze a Felsőzsolcai GAMESZ, melynek több mint 3,1 millió forintos elszállítási költsége volt. A felderített vagy a tetten ért illegális hulladéklerakó magánszemélyek 5-től 50 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak első körben, de ha építési törmeléket vagy veszélyes hulladékot rak le valaki, akkor akár komolyabb szankciókra is számíthat.

– Sajnos az illegális hulladéklerakás minden évben felmerülő probléma Felsőzsolcán, és ezek felszámolása olyan plusz kiadást jelent folyamatosan az önkormányzatnak, amelyet fordíthattunk volna növények, fák telepítésére, utcabútorok kihelyezésére és egyéb városüzemeltetési tevékenységekre is – hangsúlyozta Szarka Tamás polgármester.

A legfertőzöttebb területek között a Kazinczy utcát határoló zöldterület, valamint a Táncsics és Bem utca környéke

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legfertőzöttebb területek közé tartozik – illegálisan lerakott hulladékok tekintetében – a Kazinczy utcát határoló zöldterület, a Táncsics utca, Bem utca környéke, a város közterületei közül pedig a Hősök tere és a Kegyeleti park – emelte ki Molnárné Vantal Nikoletta, a Felsőzsolcai GAMESZ igazgatója. Szintén nagy mennyiségű szemetet gyűjtenek össze az intézmény dolgozói a bekötő utak környékén Miskolc, Onga, Arnót irányából, valamint a kerékpárutak területein. Sajnos sokan nem veszik a fáradtságot arra, hogy a hulladékot hulladékudvarokba helyezzék el, annak ellenére sem, hogy ott ingyenesen veszik azt át.

Annak megszüntetésére, hogy a megtisztított területeken ismét illegálisan helyezzenek el hulladékot, településőrökkel is biztosítják az érintett területeket, akik megteszik a szükséges lépéseket, amint illegális tevékenységet tapasztalnak. Az elmúlt egy hónapban két alkalommal került sor rendőrségi feljelentés megtételére.

A lakosság is bejelentheti

Ha valaki illegálisan lerakott hulladékkupaccal találkozik, vagy illegális hulladék lerakását tapasztalja, bejelentheti a Felsőzsolcai Önkormányzati Rendészethez. Elérhetőség: Telefon: +36 30/944-2158, E-mail: opalko.david@felsozsolcaph.hu

Amennyiben önkormányzati területen van a hulladék, annak összegyűjtéséről és elszállításáról a Felsőzsolcai GAMESZ gondoskodik, ami viszont magánterületen található, ott az önkormányzati rendész szólítja fel az ingatlan tulajdonosát – tette hozzá Molnárné Vantal Nikoletta.

Bírság jár érte

– A felderített vagy a tetten ért esetek büntetési tétele attól függ, hogy milyen típusú a hulladék. Szabálysértési törvény alapján, vagy a hulladékról szóló törvény-, illetve a hulladéklerakás bírság kiszabásáról szóló kormányrendelet alapján jár el velük szemben az önkormányzati rendész, aki a helyszínen 5–50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki, illetve kötelezi arra a szabálysértőt, hogy a szemetet vigye el, és annak szabályos lerakását hulladékjeggyel igazolja. Ezen túl eljárást is kezdeményezhetünk vele szemben a szabálysértési hatóságnál, a rendőrségnél – mondta el Szarka Tamás polgármester. Abban az esetben, ha nem háztartási hulladékot, hanem például építési törmeléket vagy veszélyes hulladékot találnak a helyszínen, akkor a megyei kormányhivatal illetékes osztályának kivizsgálása alapján szabják ki a további szankciókat.