Skip to content

Polgármesteri közlemény – Járványügyi intézkedések IV.

Az Országgyűlés további 90 nappal meghosszabbította a Kormány veszélyhelyzetben hozható rendeletalkotási hatáskörét. A november 11. napjától bevezetésre kerülő védelmi intézkedésekről az alábbi tájékoztatóban olvashatnak.

Az Országgyűlés további 90 nappal meghosszabbította a Kormány veszélyhelyzetben hozható rendeletalkotási hatáskörét. A felhatalmazás alapján november 11. napjától, szerdától az eddig meghozott döntések fenntartása mellett újabb védelmi intézkedések bevezetését rendelte el.

A koronavírus terjedése kapcsán hozott óvintézkedéseknek megfelelően november 11-től minden közösségi rendezvényünk felfüggesztésre került. 

A városi fenntartású kulturális intézmények, így a Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár egy hónapig nem fogadhat látogatókat.

Tilos rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, és tartani – ide értve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat- illetve rendezvény, gyűlés helyszínén tartózkodni. Tilos továbbá a közterületeken történő gyülekezés, csoportosulás is.

Magán és családi rendezvényeken (például: születésnap), a jelenlévők száma nem haladhatja meg a 10 főt.

A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg.

Az esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, és az eseményen csak meghatározott személyek (szülők, nagyszülők, testvérek, házasulók gyermekei, tanúk, valamint a szertartás lebonyolításában résztvevők) vehetnek részt.

Temetés legfeljebb 50 személy részvételével tartható.

A Rendezvények Házában az egyesületek, klubok edzései folytatódhatnak, amennyiben versenyszerű a sportolásuk célja.

A műfüves és center pálya használata a fentiek kivételével tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.

A kültéri edzőpark és futópálya használata egyénileg megengedett.

A szabadidős létesítmények – beleértve a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat – használata tilos.

Elsődleges lakosaink egészségének védelme, így kérünk mindenkit, hogy a sportolási lehetőségek igénybevételénél fokozott figyelmet fordítsanak egymásra.

A Felsőzsolcán működő bölcsődék és óvodák a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működnek, és fogadják a gyermekeket.

Az általános iskolák a 8. osztályig nyitva tartanak, a középfokú oktatásban 9. osztálytól, valamint az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre tértek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezártak.

Gyermekeink biztonsága érdekében a legfontosabb, hogy csak egészséges gyermekek és munkavállalók menjenek az intézményekbe.

Az egészségügyi alapellátás körébe tartozó háziorvosi, fogorvosi ellátások, és az orvosi ügyelet az EMMI által kiadott eljárásrendek betartása mellett működnek a városban.

Az önkormányzat szigorúan betartatja saját intézményrendszerében az óvintézkedéseket, épületeinkben rendszeresen végzünk ózongenerátorral történő fertőtlenítést.

Kijárási tilalom lépett életbe este 8 óra és reggel 5 óra között, mely tilalom alóli kivételek:

a munkavégzés, és a munkavégzés helyére történő közlekedés, amelyet igazolni szükséges;

a versenyszerűen sportoló számára tartott edzés, vagy sportrendezvényen való részvétel, valamint a helyszínére történő közlekedés; továbbá a kutyasétáltatás a lakóhely, tartózkodási hely, vagy szálláshely 500 méteres körzetében.

A munkavégzésről szóló igazolás letölthető weboldalunkon: www.felsozsolca.hu

A városban a kereskedelmi üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig tarthatnak nyitva. A további szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, továbbá a 10.000 fő feletti lakosságszámú települések egyes közterületein is kötelező a maszk használat, mely területek kijelölése a polgármester feladata.

A koronavírus terjedése, illetve a fertőzések számának emelkedése miatt fontos, hogy betartsuk a járványügyi intézkedéseket.

Kérjük a lakosság megértését és az óvintézkedésekkel kapcsolatos higgadt, felelős hozzáállását.

Vigyázzunk egymásra!

Szarka Tamás polgármester