Skip to content

Otthoni teendők COVID-19 fertőzés esetén – A Felsőzsolcai Egészségház háziorvosainak tanácsai

COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos tájékoztatót készítettek a Felsőzsolcai Egészségház háziorvosai

A karantén a tünetek megjelenésének napjától min. 10 napig tart. Feloldása legalább 3 nap panaszmentesség után lehetséges. A karantén feloldásához további tesztre nincs szükség. Munkába álláshoz csak és kizárólag egészségügyi és szociális intézmények dolgozóinak van szüksége negatív teszteredményre.

Minden COVID betegtől kérünk visszajelzést minden nap, hogy hogyan van, változott-e az állapota.

Amennyiben ön dolgozik, értesítse munkahelyét a betegség fennállásáról, beszélje meg a táppénz feltételeit és feltétlenül tájékoztasson minket is a táppénzigényről.

Ha Ön kiskorú gyermekkel él egy háztartásban, feltétlenül tájékoztassa a gyermekorvost is a betegség fennállásáról. 

Amennyire lakáskörülményei megengedik, teljes elkülönülés szükséges a család többi, egészséges tagjától. A beteg otthon is viseljen maszkot és lehetőség szerint külön szobában tartózkodjon. Fürdőt, konyhát időben elosztottan használják köztes fertőtlenítéssel.

Rendszeres kéz- és felületfertőtlenítés szükséges a megfelelő fertőtlenítőszerekkel, mely mindenképpen vírusölő hatású legyen.

Fontos a bőséges folyadékfogyasztás, min. 2 liter/nap, de láz esetén több is lehet! C-vitamin 1000 mg/nap, D3-vitamin 3000 NE/nap. Lázcsillapítás, izomfájdalom, fejfájás esetére házi patikában legyen Paracetamol 3-4 x 500 mg, vagy Metamizol (Algopyrin) 3-4 x 500 mg/nap. Köhögéscsillapításra használhatunk mézes teát, Izlandi zuzmót és segít a hason fekvés, valamint a fél ülő-ülő helyzet. Ismert asthma esetén különösen fontos a saját gyógyszerek folyamatos használata. Ha lehetőség van, napi 1-2-szer mérjen vérnyomást.

Amennyiben állapota hirtelen rosszabbra fordul, mellkasi fájdalom, fulladás, nagyfokú gyengeség jelentkezik, azonnal hívja az OMSZ-t, a 112, vagy a 104-es segélyhívó számokon.

Kérdés esetén keressen minket elérhetőségeinken:

Dr. Dudás Csilla: 06-30-9027568,

Dr. Somogyi Magdolna: 06-30-9752353,

Dr. Pohl Balázs: 06-20-5323207

Mivel vonalaink leterheltek, lehet, hogy többször is kell próbálkozni a telefonálással!  

Megértésüket köszönjük!