Skip to content

Nem lép hatályba a helyi adókról szóló 20/2015. (IX. 21.) önkormányzati rendeletben szereplő változás

A helyi adókról szóló 20/2015. (IX. 21.) önkormányzati rendeletben szereplő változás 2021. január 1-én nem lép hatályba.

A hatósági osztály korábbi tájékoztatásában szerepelt, hogy módosításra került a helyi adókról szóló 20/2015. (IX. 21.) önkormányzati rendelet. Érdemi változást az építményadó adómentességet érintő szabályának változása jelentett volna, amely a nem vállalkozási tevékenységet folytató magánszemélyek tulajdonát képező, de vállalkozási célt szolgáló, 100 m2-t meghaladó alapterületű egyéb (kereskedelmi egység, szállásépület, műhely, raktár, üzem) épületek, épületrészek adómentességét – a közteherviselés egyenlőségének jegyében – megszüntette volna.

A módosításról szóló helyi rendelet kihirdetését követően Magyarország Kormányának 535/2020. (XII. 1.) Korm. rendelete olyan korlátozásokat iktatott a helyi adók rendszerébe, amely egyrészt tiltja az adómértékek súlyosbítását, de tiltja a hatályban lévő adómentességek jövőre vonatkozó megváltoztatását is.

Tekintettel arra, hogy a kihirdetett adórendelet említett része a magasabb szintű jogszabályi rendelkezésbe ütközik, ezért a tervezett változás 2021. január 1-jén nem lép hatályba, tehát az építmények adóztatása 2021 évben nem változik.

LETÖLTÉS – A helyi adókról szóló rendelet módositásáról szóló rend hatályba nem lépéséről