Skip to content

Kullancs veszély! – Így vigyázzunk kedvenceinkre

A tavaszi időszak két leggyakoribb veszélyforrásai: a kullancsok és a mérgező növények. Érdemes megtenni néhány óvintézkedést annak érdekében, hogy az egész család – beleértve a négylábú tagjait is – gondtalanul élvezze a természetben töltött időt.

A tavasz igazi megváltás a kutyatartók számára, hiszen végre neki vághatunk négylábú kedvenceinkkel a hosszú sétáknak, kirándulásoknak. Azonban ilyenkor a rájuk leselkedő veszélyek száma is megnő. Az első és legfontosabb veszélye a tavaszi időszaknak, hogy a kullancsokkal, már nemcsak erdőkben, füves, gazos területeken találkozhatunk, hanem a városi környezetben is megtelepedtek, parkokban, kertekben is előfordulnak. A kullancsok által terjesztett, a kutyákat leginkább veszélyeztető egyik leggyakoribb betegség a babéziózis. Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül ez a kór kedvencünkre nézve halálos kimenetelű lehet, ezért fontos tisztában lennünk a betegség tüneteivel.

A betegség bágyadtságot, lázas állapotot, étvágytalanságot okoz, súlyosabb esetekben pedig már véres vizelet, ami azt jelenti, hogy a vese, illetve a máj is károsodott. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztaljuk, fontos, hogy minél hamarabb forduljunk állatorvoshoz.  Létezik egy speciálisan, az élősködő ellen célzott kezelés, valamint a szövődményes esetekben, a vérszegénység, a máj- vagy vesekárosodás infúziós, gyógyszeres terápiával gyógyítható.

Kutyánkat nyakörvvel, bőrre cseppenthető spot-on készítménnyel és szájon át beadható tablettával is védhetjük a külső élősködőktől. Érdemes olyan terméket választani, ami nemcsak a kullancsokat és bolhákat, hanem a szúnyogokat is távol tartja kedvencünktől. Egyes készítmények a szúnyog csípése által a kutya véráramába juttatott szívféreglárvákat is elpusztítják. Sajnos, míg pár éve elsősorban csak a mediterrán országokba utazó társállatoknak volt javasolt a szívférgesség elleni védekezés, az elmúlt igen rövid időszakban, hazánkban is megnövekedett a szívférgességgel fertőzött állatok száma. Nyolc hónapos kortól érdemes a kutyáknak szívféregszűrést végezni, és amennyiben a szűrővizsgálat eredménye negatív, akkor meg lehet kezdeni a védekezést tablettával vagy cseppel.

Tavasszal egyre több virág és növény nyílik a kertben és az utcákon. Ezekre különösen figyeljünk, mivel némelyikük mérgező lehet négylábú kedvenceink számára. Enyhébb mérgezés esetén emésztési zavarok jelentkezhetnek, de előfordulhatnak fulladásos tünetek és görcsös rohamok is, melyek akár a kutya életét is veszélyeztethetik. A legmérgezőbb növények: a tiszafa, az aranyeső, a leander, a kökörcsin, a borostyán, a kankalin, az amarillisz, és a lilaakác. Ha felmerül a gyanúja annak, hogy kedvencünk mérgező növényt fogyasztott, azonnal forduljunk állatorvoshoz.