Skip to content

Forradalom és szabadságharc – Az 1956-os eseményekre emlékeztek Felsőzsolcán

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek a hétvégén több helyszínen is Felsőzsolcán. Koszorúkat helyeztek el az ’56-os kopjafánál a Kegyeleti parkban, valamint a szikszói dombon álló Turul Emlékműnél, és megnyílt az „Ecsettel a békéért” című kiállítás a Bárczay-kastélyban.

Október 21-én vette kezdetét az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés-sorozat Felsőzsolcán. Péntek délután a Kegyeleti parkban az ’56-os kopjafánál tartotta megemlékezését Felsőzsolca Város Önkormányzata. Az emlékezőket Szarka Tamás polgármester köszöntötte megemlékezve a hősökről és áldozatokról is. A köszöntőt követően Csöbör Katalin, a választókerület országgyűlési képviselője tartotta meg ünnepi beszédét.
Tóth Bálint – Magyar litánia című versét dr. Hortai Rita versmondó előadásában hallhatta a közönség. Felsőzsolca Város Önkormányzata nevében Szarka Tamás polgármester és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő helyezett el koszorút az ’56-os emlékműnél, majd az intézmények, egyesületek képviselői, illetve Mertinkó József leszármazottjai is lerótták tiszteletüket és egy-egy koszorúval emlékeztek az áldozatokra. A megemlékezésen közreműködött a Felsőzsolcai Férfi Népdalkör.

18 órakor az „Ecsettel a békéért” című kiállítás megnyitójára várták az emlékezőket a Bárczay-kastélyba. Szarka Tamás polgármester köszöntőjében elmondta, megtiszteltetés a város számára, hogy ez a nemzetközi múltra visszatekintő kiállítási anyag, melynek gondozója a Krajczáros Alapítvány, Felsőzsolcán is megtekinthető. A kiállítást Németh István, nyugalmazott ezredes, a Krajczáros Alapítvány elnöke nyitotta meg. Az alapítvány egyik célja a gyűjteménnyel bemutatni és megörökíteni a portrékon keresztül a Nagy Háború – közkatona és parancsnok – hőseit, feleleveníteni a kor egyes neves személyiségeit, lehetőséget és sikerélményt adni nemzetközi léptékben közösséggé formálódott kortárs (profi és amatőr) alkotók megmutatkozására ország és világ előtt. Legfőbb üzenetük: „Soha többé háborút, a béke olyan kincs, ami csak akkor válik érzékelhető valósággá, amikor már nincs a birtokunkban”. Az est hangulatát a Festive Brass Rézfúvós Együttes emelte, akik magyar katonai indulókat játszottak. A tárlat 31 – szlovák, lengyel és főként magyar – alkotó 64 festményét mutatja be.
A kiállítás november 30-ig előzetes bejelentkezés alapján ingyenesen látogatható Felsőzsolcán a Bárczay-kastélyban.

Október 23-án, vasárnap folytatódott a megemlékezések sora. Délelőtt 21. alkalommal került megrendezésre a négy település – Arnót, Felsőzsolca, Szikszó és Onga – szervezésében a Turulfutás, melyen idén is minden korosztály képviseltette magát. A futókat a szikszói dombon álló Turul Emlékműnél ez alkalommal is forró tea várta. A déli harangszót követően itt került megrendezésre a megemlékezés-sorozat záró rendezvénye. A négy település közös megemlékezésének kezdetén egy perces néma csönddel emlékeztek a nemrég elhunyt Dr. Madzin Tiborra, Onga korábbi polgármesterére.
Buda Ferenc sorait Hegedűs Milán Péter, a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda tanulója idézte fel. Szarka Tamás, Felsőzsolca Város polgármestere ünnepi beszédében úgy fogalmazott:

„Hatvanhat évvel ezelőtt az október 23-ra szervezett szimpátia tüntetés a véres sortüzeknek köszönhetően a kommunista diktatúra elleni fegyveres tüntetéssé változott, mely végül a pártház elfoglalásával győzött! Kijelenthetjük, hogy az ott fegyvert ragadó hazafiak hősök voltak. De úgy gondolom fontos, hogy megemlékezzünk az áldozatokról is. A négy település több mint két évtizede tartja megemlékezését közösen. Biztos vagyok abban, hogy minden településen vannak ’56-os hősök és áldozatok is. Most két felsőzsolcai áldozatot emelnék ki: G. Tóth Lászlót, akit koholt vádak alapján halálra ítéltek, majd kivégeztek, és Mertinkó Józsefet, akit szintén hamis vádakkal életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Mertinkó József 13 évet töltött börtönben. Ezt követően a kapott kárpótlások és elismerések ellenére kisemmizték vagyonából.  Halálos ágyán úgy fogalmazott, azt sajnálja, hogy a mai emberek, fiatalok nem tudják miért harcoltak. Tisztelt Emlékezők! Ezért fontos, hogy megemlékezzünk az ’56-os hősökről és áldozatokról. „

A megemlékezés Nahaj Péter, arnóti énekes, és a Zsolca Táncegyüttes műsorával folytatódott. A rendezvényen az Ongai Református Énekkar is közreműködött. A négy település nevében Dr. Üveges István, Arnót polgármestere, Szarka Tamás, Felsőzsolca Város polgármestere, Dr. Trizsi Zalán, Onga Város polgármestere és Sváb Antal, Szikszó Város polgármestere helyezte el a közös koszorút a Turul Emlékműnél, az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján.