Skip to content

Felsőzsolca online térben ünnepeli a Magyar Kultúra Napját

Kvízzel készül az önkormányzat

Kovács Anett beszámolója

Hagyomány Felsőzsolcán, hogy megemlékeznek a Magyar Kultúra Napjáról. Felsőzsolca Város Önkormányzata idén – a járványhelyzet miatt – csak online formában várja az érdeklődőket. A város weboldalán, valamint közösségi oldalán közzétett kultúra napi online kvízjátékba 2021. január 18. – 2021. január 22. között bárki bekapcsolódhat.

1989-óta minden esztendőben január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ez a jeles nap remek alkalom arra, hogy teszteljük az alapműveltségünket, és kipróbáljuk, mire emlékszünk az iskolai tanulmányainkból a magyar kultúrát illetően. Érdemes követni minket a közösségi oldalunkon, mert számtalan érdekességgel próbáljuk ebben a nehéz időszakban is kiszolgálni lakosságunkat – mondta Szarka Tamás polgármester.

A játékban résztvevők értékes könyvcsomagokért szállhatnak versenybe.

A magyar kultúra napjáról

Kölcsey Ferenc, a Sződemeteren született nyelvújító, költő és politikus 1823. január 22-én fejezte be nemzeti imánkat, a Himnuszt, melyet hivatalosan csak az 1949. évi pártállami alkotmányt alapjaiban módosító 1989. évi XXXI. törvény iktatott nemzeti jelképeink sorába. A 2012. január elsején hatályba lépett Alaptörvény I. cikke is kimondja: „Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével.”

A magyar kultúra napjáról való megemlékezés gondolatát ifjabb Fasang Árpád zongoraművész vetette föl 1985-ben. Szavai szerint ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is.

A Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december 29-én határozott a magyar kultúra napjának megtartásáról, a rendezvényekre először 1989 januárjában került sor.