Skip to content

Felhívás a vendéglátó üzletek üzemeltetői részére

A 2021. január 1-ig bejelentett vendéglátó üzletek esetén legkésőbb 2021. március 31-ig köteles bejelenteni a kereskedő a vendéglátó üzlettípust a jegyzőnek.

A vendéglátóhelyek tekintetében egy korszerű és új besorolási rendszer jött létre a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) módosításával 2021. január 1-jével. Tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Bobkó Péter jegyző.

Az Áfatörvény, az üzemeltetők főtevékenysége és a hatályos jogszabályok szinkronizálásával létrejött új besorolások a következők:

1) étterem;

2) büfé;

3) cukrászda;

4) kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely;

5) italüzlet, bár;

6) zenés-táncos szórakozóhely;

7) munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely;

8) gyorsétterem;

9) rendezvényi étkeztetés;

10) alkalmi vendéglátóhely;

11) mozgó vendéglátóhely

A Rendelet 31. § alapján a 2021. január 1-ig bejelentett vendéglátó üzletek esetén a 4. melléklet szerinti vendéglátó üzlettípust a kereskedő legkésőbb 2021. március 31-ig köteles bejelenteni a jegyzőnek, hogy a fent felsoroltak közül milyen típusú vendéglátóhelyet üzemeltet.

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez adatlapot kell kitölteni és megküldeni a jegyzőnek 2021. március 31. napjáig a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően elektronikus úton.

A kérelmezőnek azt az üzlettípust kell megjelölnie, ami a főtevékenység alapján leginkább jellemzi a vendéglátóhelyet.

Az adatlap letölthető:

ADATLAP Bejelentés vendéglátóhely üzlettípusáról