Skip to content

Esztári Szécsi Zoltán – A Fényirda „termékei” című kiállítása várja az érdeklődőket Felsőzsolcán

A Magyar Fotográfia Napja alkalmából Esztári Szécsi Zoltán nemzetfényképész fényfestményeiből nyílt kiállítás A Fényirda „termékei” címmel Felsőzsolcán a Bárczay-kastélyban. A kiállítását szeptember 26-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Első alkalommal szerveztek kiállítást a Magyar Fotográfia Napja alkalmából Felsőzsolcán augusztus 29-én. A tárlat Esztári Szécsi Zoltán nemzetfényképész, A Fényirda „termékei” című, harsányi Fényirda Fényképészeti Kiállító és Alkotóterem állandó kiállításából összeállított fotó és fotótörténeti elemeket mutat be. A Bárczay-kastélyban rendezett megnyitó keretében a vendégeket köszöntötte Szarka Tamás, Felsőzsolca Város polgármestere, majd dr. Rózsa György főlevéltáros a fotográfia kialakulásáról, valamint a művész életéről és munkásságáról is beszélt, de felcsendültek Szűcs Gergely pásztorműves, népzenész dallamai is a megnyitó műsorban.

Esztári Szécsi Zoltán fénnyel fest, fénnyel ír, a portré és a lélek szerelmese. A munkája során a lelket is kutatja az emberek tekintetében. A képei pillanatnyi érzelmeket fejeznek ki, de a tekintetekben, ráncokban, mosolyokban egy-egy életút is felismerhető. A fényképész munkásságában fontos szerepet töltött be a családja, a nagyszülei, dédszülei. Az első fényképezőgépét, egy Agfa Cadet dobozgépet édesapjától kapta gyermekként, amivel ő maga is sokat fotózott. A pályáját az a ma már közel százhúsz éves voigtlander határozta meg, amelyet Tóth Zoltán, miskolci fényképésztől kapott ajándékba.

A Fényirda „termékei” című kiállítás 2023. szeptember 26-ig tekinthető meg a Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár nyitvatartási idejében.

1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon. Az eredetileg bölcsészdoktor matematikus, fizikus és földrajztudós – Daguerre eljárásával a Dunát és a királyi várat vette fel a megvilágítás előtt fényérzékennyé tett, ezüstözött rézlemezekre. Ezt mutatta be a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik nagy gyűlésén 1840-ben, nem sokkal ezt követően pedig megrendezték az első magyar fotókiállítást is. Az első, Magyarországon, nyilvános eseményen készült fénykép emlékére kezdeményezte a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége a magyar fotográfia napjának a megünneplését. Ennek folyományaként 2003 óta minden évben megünneplik a fotó-kulturális nemzeti örökség és a kortárs fotóművészet értékeit.