Skip to content

Átgondolt, a szükségleteket figyelembe vevő költségvetés született

Elkészült Felsőzsolca 2021-es költségvetése. Mint köztudott, a pandémiás veszélyhelyzetben a polgármesteri hivatal természetesen dolgozik, viszont a képviselő - testület és a bizottságok nem működhetnek. Ezek hatáskörében a polgármester hoz döntéseket, amiről a veszélyhelyzet elmúltával majd beszámol a képviselő - testületnek. A város idei költségvetéséről Szarka Tamás polgármestert kérdeztük.

A veszélyhelyzet miatt nincs ülés

A vonatkozó törvény szerint február 15-ig kell beterjeszteni az önkormányzatoknak a költségvetéseket. Mivel a kormány által elrendelt veszélyhelyzet kitolódik, s nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehet ebben a hónapban képviselő – testületi ülést tartani, így a város idei büdzséje polgármesteri határozattal lép hatályba, ugyanis ebben az időszakban a városvezető gyakorolja a képviselő-testület hatáskörét.

Egyeztetés a testülettel

Persze ez városunkban úgy történt, mint sok döntés a tavalyi pandémiás időszakban: volt és lesz egyeztetés a képviselő – testület tagjaival, tehát nem nélkülük zajlik a folyamat. Szarka Tamás azt mondta, mindez még nagyobb felelősséget, körültekintést igénylő munka volt ebben a helyzetben.

Átgondolt, a szükségleteket figyelembe vevő költségvetés született

-Egy nagyon jól átgondolt, a reális szükségleteket figyelembe vevő és a lehetőségeket maximálisan kihasználó költségvetés megalkotására törekedtünk. Azt gondolom, ez sikerült is.

Nincs hiány, 2 milliárd a főösszeg

-Az elmúlt években nem volt költségvetési hiány a felsőzsolcai önkormányzatnál – ebben az évben sem lesz. Idén 2 milliárd forint a költségvetési főösszeg. Ez az összeg azért ekkora, mert sok fejlesztés lesz idén is.

Biztonságos működés

A polgármester kiemelte, a legfontosabb, hogy a járvány idején is biztonságosan, teljes körűen működjön az önkormányzati rendszer, kiemelten a szociális, az egészségügyi szféra, és az óvodák. Ez biztosított is, beleértve a mindennapjainkat érintő városüzemeltetés nagy területét, a felújításokkal, karbantartásokkal. Maximálisan figyeltek az új kihívásokra, s a pénzügyi-természetbeni juttatásokra. – Az ezekre szánt forrást sikerült a tavalyi szinten tartani. Fontos elem az is, hogy tartalékot is képeztünk a költségvetésbe, mivel még nem lehet látni előre ezt az évet. Felkészültünk arra is, hogy ha szükségessé válik, akkor áttekintjük, akár módosítjuk is a költségvetést. Tavaly kénytelenek voltunk: hiszen februárban elfogadtuk, hatályba lépett, aztán másfél hónap múlva veszélyhelyzet jött. Ezt nem láthattuk előre.

Folytatódnak a fejlesztések

Szarka Tamás hozzátette, a biztonságos, körültekintő működés mellett a fejlesztés sem áll meg. Nemrég elkészült a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola energetikai felújítása, a megnyert futó kör kivitelezésére is sor kerül, sikeres közbeszerzés után elindulhatott a csapadék víz hálózat fejlesztése is, illetve a kerékpárút fejlesztése is folyamatban van. Két új pályázat beadását tervezzük. Az egyik út és járda, míg a másik konyha fejlesztésről szól. Várhatóan az év közepén pedig megjelennek, az új uniós költségvetési ciklus fejlesztései, illetve forrásai, melyre már most készülünk.

Kihívás: munkahelyteremtő beruházások

A város jövője szempontjából azonban szerinte a legfontosabb, hogy munkahelyteremtő beruházásokat szeretnének ide vonzani, a fiatalok elvándorlásának mérséklésére. – Vannak biztató tárgyalásaink befektetőkkel. Ezt tartom a legnagyobb kihívásnak és a legfontosabb elemnek a jövőt tekintve.

Biztosítva a megfelelő háttér

Szarka Tamás azt mondta, a pandémia miatt nehéz éve volt a tavalyi az önkormányzatnak, mégis teljes pénzügyi biztonsággal menedzselték végig. A polgármester hangsúlyozta, az egész város működőképes, amihez biztosítják a megfelelő hátteret, így a városlakók nyugodtak lehetnek.