Skip to content

A szabadság ünnepe – Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek és családi nappal várták az ünneplőket Felsőzsolcán

Fotó: Takács József

Facebook

176 évvel ezelőtt harcba indult a magyar nép a függetlensége és szabadsága kivívásáért – Felsőzsolcán is az 1848–49-es eseményekre emlékeztek. A Hősök terén ünnepi műsor keretében elhelyezték az emlékezés virágait, a Vállalkozás Segítő Központ udvarán pedig színes programokkal várták a családokat.

1848 tavaszán a nemzetek, amelyek a nagy uralkodóházak abszolutista uralma alatt küszködtek, végre öntudatra ébredtek. A párizsi és bécsi forradalmak kitörésének hírére egész Európa megrázkódott. Milliók mozdultak a szabadság hívó szavára.

“Tegnap a Bárczay kastélyban nyílt meg Somogyi Győző kiállítása a zászlókról. Láthattuk, hogy a különböző korokban, milyen zászlók voltak, olvashattuk ezek jelentését. A mai ünnep jelképe a kokárda, a dicsőség szimbóluma. Ezt mindannyian büszkén tesszük fel és viseljük tisztelve hőseinket, üzenve a világnak, hogy őseink megharcoltak a szabadságért” – mondta ünnepi beszédében Szarka Tamás polgármester.
„Ahogy a ’48-as eseményeket követően, úgy az elmúlt 4 évben az újrakezdés időszakát éltük, Felsőzsolcát újra fejlődő pályára kellett tenni. A városlakók munkája, a városvezetés elkötelezettsége a fejlesztések mellett, most, 4 év múltán meghozta gyümölcsét. Olyan lépéseket tudott megtenni a város, amelyekre évtizedeket kellett várni. Példa ma Felsőzsolca fejlődése, sokan mondják nekem, hogy városunk dinamikusan fejlődik, egy élhető város, mely sokat ad lakosságának. Ez közös munka eredménye, és erre büszkének kell lennünk. Igazi lokálpatriótaként építjük, szépítjük otthonunkat. Kívánom, hogy fejlesszük tovább a várost, legyen béke és szabadság, hiszen így lesz Felsőzsolca nyertese a következő időszaknak” – hangzott el a beszédben.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő ünnepi beszédében kiemelte, a szabadságharc hősei Magyarország megteremtésében jelentős szerepet vállaltak, és legfontosabb kincsüket, életüket adták hazájukért.

Az ünnepi beszédek után verssel, dallal és tánccal folytatódott a műsor a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda diákjainak, gyermek és tanári kórusának, valamint a Zsolca Táncegyüttes tagjainak előadásában. Az ünnepség a hősök emlékművének megkoszorúzásával ért véget a Hősök terén, ezt követően a Vállalkozás Segítő Központ udvarán színes családi programok várták az érdeklődőket a nap folyamán. A gyerekek többek között kokárdát és nemzeti színű zászlót készíthettek, színezhettek, valamint népi játékokkal játszhattak. A B.A.Z. Megyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület a huszárok életébe engedett bepillantást. Az érdeklődők korhű kardokkal kardozhattak, felpróbálhatták a huszár egyenruhákat, a bátrabbak pedig lovagolhattak is. Kádár Ferkó Fotószínháza időutazásra hívta a résztvevőket, akik a korabeli öltözékeknek, díszletnek és kiegészítőknek köszönhetően visszautazhattak a forradalom idejébe, betekintést nyerve a polgári élet szépségeibe.
A programokkal minden korosztályt megszólított az önkormányzat, így a napsütéses tavaszi időben szép számmal érkeztek az érdeklődők a rendezvényre.