Skip to content

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából megemlékezést tartottak Felsőzsolcán

A trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulójára emlékező, Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott emlékműavatással egybekötött megemlékezést Felsőzsolca Város Önkormányzata az Összetartozás Emlékparkban.

Az Összetartozás Emlékparkban tartották a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett megemlékezést, melyen a felújított Trianoni emlékművet is felavatták.

A megemlékezésen Szarka Tamás polgármester felsorolta az alig felfogható veszteségeket, és tiszteletét fejezte ki mindazoknak, akik küzdöttek, harcoltak a nagy Magyarországért, és akik életükkel fizettek azért, hogy kiálltak a magyarságuk mellett.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: Ugyanaz a szív dobban a miskolci és a kassai magyarokban, ha meghalljuk a Himnuszt, ha meglátjuk a Szent Koronát, a nemzeti lobogót, vagy a magyar címert.

A beszédeket a felújított Trianoni emlékmű avatása követte, melynek keretében Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Szarka Tamás polgármester és Fehér Tibor, a Felsőzsolcai Lokálpatrióta Kör képviseletében nemzeti szalagokat/ nemzeti színű szalag? helyezett el a kopjafákon. A történelmi egyházak képviselői megszentelték, és megáldották a megújult emlékművet, mely után a koszorúzás következett. A megemlékezésen az önkormányzat és a civil szervezetek mellett helyi lakosok is elhelyezték az emlékezés virágait.

A műsor részeként Kun Attiláné előadásában Babits Mihály: Áldás a magyarra című versét, míg Krúdy Gyula: Az égett emberhez című publicisztikai írását Mátyus Luca előadásában hallhattuk. A megemlékezésen felléptek a Zsolca Táncegyüttes tagjai, és közreműködött a Csomasz Brass Band Felsőzsolca.

A megemlékezés a történelmi egyházak képviselőinek és az emlékező közösség közös imájával zárult.

Nemzeti Összetartozás Napja 2021