Skip to content

1500 új munkahely – Felsőzsolcán avatta fel telephelyét a GKN Automotive Hungary Kft.

A képen: Csonka Béla, a GKN Automotive Hungary Kft. gyárigazgatója, Markus Bannert, a GKN Automotive vezérigazgatója, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője és Szarka Tamás polgármester (b-j)

Felsőzsolcán avatta fel telephelyét a GKN Automotive Hungary Kft., a világ egyik vezető járműipari technológiai vállalata. A cég ez év végéig 200, míg a teljes kapacitás eléréshez 1500 családnak biztosít majd megélhetést.

A brit tulajdonú cég magyarországi – zöldmezős beruházás első ütemében elkészült – telephelyének ünnepélyes avatását, melyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett,
pénteken tartották a Felsőzsolcai Ipari Parkban.  A gyár hivatalos megnyitóján Markus Bannert, a GKN Automotive Hungary Kft. vezérigazgatója köszöntő beszédében elmondta, hogy Magyarország, azon belül pedig Felsőzsolca ideális választás volt új európai telephelyük helyszínéül.

Munkahelyteremtő beruházás
A 29 ezer négyzetméteres telephely magában foglalja az irodaépületet, egy korszerű gyártási és logisztikai csarnokot, valamint egy fejlesztési és tesztközpontot – tudatta Dr. Csonka Béla gyárigazgató, aki korábban a Miskolci egyetemen végzett, majd szerzett Phd fokozatot, és olyan külföldi országok után dolgozhat nagy örömére újra itt, mint az Amerikai Egyesült Államok vagy Svédország.
Új gyárunk a minőség jegyében épült. Olyan üzemet hoztunk létre, ahol munkatársaim biztonságosan és hatékonyan tudnak dolgozni, az itt előállított termékek révén pedig ügyfeleink a GKN Automotive Kft-től elvárt és megszokott minőséget kapják.”
A gyárigazgató beszédében elmondta, hogy a sorozatgyártás idén októberben kezdődik majd. Október és december között 230 000 db féltengely gyártását tervezik, a teljes kapacitását pedig a tervek szerint 2025-re éri el a gyár, amikor már 3 millió alkatrészt kívánnak gyártani. Ugyanakkor az építési munkák továbbra is zajlanak, hogy 2024-re 60 000 négyzetméterre bővüljön a telephely, ezzel elérve, hogy az összeszereléshez szükséges alkatrészeket is elő tudják állítani. Az új beruházással ez év végére 200, míg a teljes kapacitás eléréséhez 1500 munkahely jön létre Felsőzsolcán.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy munkával lehet célt, eredményt elérni, fejleszteni lakókörnyezetünket és üdvözölni a térségünkben olyan nagy cégeket, mint a GKN Automotive Hungary.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében megköszönte a cégnek beruházási döntését, majd kiemelte, hogy az autóipari alkatrészeket előállító vállalat a mintegy 52 milliárd forintos zöldmezős beruházás keretében megépülő üzemével a BMW-t, a Mercedes-Benzt, a Suzukit és a Volkswagent fogja kiszolgálni. Hozzátette: a gyárépítés nyomán tovább erősödik hazánk pozíciója a globális autóiparban. Napjaink nehézségei ellenére az autóipar forradalmi átalakulása megállíthatatlanul tör előre, ez pedig óriási lehetőség Magyarország számára, azonban fontos feladatot is állít a kormány elé, mégpedig azt, hogy minél több meghatározó befektetőt kell idevonzani. A brit tulajdonú vállalat megtelepedésében szerepe volt Felsőzsolca polgármesterének, Szarka Tamásnak is, aki olyan körülményeket biztosított, amelyek versenyképesek voltak, hiszen egy nagy nemzetközi versenyben tudta Magyarország megnyerni a beruházást – hívta fel a figyelmet a tárcavezető megköszönve a polgármester munkáját is. 

Polgármesteri tervek
Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere jelenlegi ciklusának kiemelt feladata és célja, hogy olyan munkahelyteremtő beruházásokat hozzon a városvezetés Felsőzsolcára, amely itt tartja, illetve visszahívja a fiatalokat. A város történetében kiemelt jelentőségű a mostani, 52 milliárd forintos beruházás, amely színvonalas lehetőségeket biztosít az álláskeresőknek. Ezzel egy nagy lépést tesz a város annak érdekében, hogy megállítsák az elvándorlási folyamatokat, ami Felsőzsolcát és az egész megyét is érintette az elmúlt évtizedekben.
„Városunk életének eddigi legmeghatározóbb, mondhatni történelmi pillanata ez, hisz a mostani a legnagyobb beruházás, mely ipari zónánkban létesült.Nagy megtiszteltetés és öröm, hogy GKN Automotive Hungary Kft. vezetői Felsőzsolcát választották üzemük helyszínéül. Az autóipari hajtásrendszer-gyártás globálisan vezető vállalatának 52 milliárd forintos beruházása 35 ha területen valósul meg, év végéig 200 új munkahelyet teremtve városunkban. Mint azt sokszor elmondtam, ennek a polgármesteri ciklusnak az egyik célkitűzése a munkahelyteremtő beruházások Felsőzsolcára hozatal, ezzel is biztosítva, hogy a színvonalas fejlesztésekkel fiataljainkat itthon tartsuk, hazahívjuk. A mai átadó ünnepség mérföldkő városunk életében, mely ennek a munkának egy új fejezetét nyitotta meg. Hosszú hónapok közös munkájának az eredménye, hogy ma itt lehetünk. Óriási lehetőség ez Felsőzsolcának. Nem véletlen, hogy a cég városunkat és a térséget választotta, hiszen pontosan felmérték, hogy milyen lehetőségek vannak itt.” – mondta Szarka Tamás a gyáravatót követően.

Kapcsolódó tartalom

Kapcsolódó tartalom