Skip to content

Visszatér az italos palackok betétdíjas visszaváltási rendszere

Facebook

2024. január 1-től Magyarországon is bevezetik a belföldön forgalomba hozott visszaváltási díjas termékek kötelező visszaváltási rendszerét.

A rendszer lényege, hogy minden egyutas üveg és műanyag palackos, fémdobozos italtermék értékesítésekor palackonként és dobozonként egységesen 50 Ft visszaváltási díjat fog fizetni a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot. A 0,1 – 3 literig terjedő űrtartalommal bíró üres palackokat, dobozokat visszaváltásra alkalmas (nem tömörített, olvasható vonalkódú) állapotban kell egy gépi vagy kézi visszaváltási pontra elvinni. Az új rendszer lényege motiválni a fogyasztót arra, hogy visszavigye azokat az üveg, fém és műanyag italos csomagolóanyagokat, amelyek jelentős része korábban hulladékká vált, de ezt követően azok anyaga újra feldolgozhatóvá válik a körforgásos gazdaságban. Az EU szabályozás előírása szerint 2029-re 90%-nak kell lennie a pet (műanyag) palackok visszagyűjtési arányának. A csomagolások nagyobb része egyszer használatos, ún. egyutas palack, amely a fogyasztást követően hulladékká válik, azonban megfelelő összegyűjtés és előkezelés után újrafeldolgozható anyagként későbbi palackok alapanyagává válhat.

A palackok egy kisebb része – jellemzően az üvegek – többutas eszközök, azaz a benne lévő italtermék elfogyasztása után az értékesítési láncon visszafelé eljut a gyártóhoz, aki azt megfelelő előkészítés után újratölti. A többutas, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, és tünteti fel az értékét, ez gyártónként lehet eltérő is az 50 Ft-tól.

Fontos, hogy csak a visszaváltási jelöléssel (logóval) és a korábbiakhoz képest új vonalkóddal ellátott üveg, fém és műanyag palackos italtermék csomagolása lesz visszaváltható a REpontokon, amelyekért a vásárláskor az 50 Ft visszaváltási díjat – korábbi nevén betétdíjat – megfizették.

A vonatkozó szabályozás alapján ugyanis 2024. június 30-ig biztosított átmeneti időszakban még lehetőség lesz forgalomba hozni új jelölés nélküli palackokat is, amelyek természetesen nem lesznek visszaválthatók.

A visszatérítendő összegről a visszaváltó automata által kiadott utalvány a kereskedőnél készpénzre váltható vagy beszámításra kerülhet a következő vásárlás összegébe. Visszaigényelhető a díj a kötelező visszaváltási rendszer applikációja segítségével a felhasználói fiókban megadott bankszámlaszámra történő azonnali utalással is, illetve lehetőség nyílik jótékony célra felajánlani az összeget a visszaváltó automata kommunikációs paneljén megjelenő módon.

A visszaváltási rendszerben 2024-től mintegy 2000 visszaváltási REpontra lehet majd visszavinni a palackokat, de a hálózat az új csatlakozókkal folyamatosan bővül.

Tekintettel arra, hogy a visszaváltó pont üzemeltetése egyelőre a 400 m2 alapterületet meghaladó eladóterű élelmiszerüzletek számára kötelező, ezért érdemes már az átállást megelőzően informálódni a legközelebb eső vagy legalkalmasabb REpont helyszínéről.