Skip to content

Végleg bezárt a Pokol Csárda – A népszerű felsőzsolcai étteremtől 51 év után búcsúzik a város

Ma, 14 órakor végleg bezárult a Pokol Csárda ajtaja.

A több mint fél évszázados múlttal rendelkező étterem, mely Felsőzsolca ikonikus épülete és vendéglátó egysége is egyben, ilyen formában nem fogadja többé vendégeit.

 

A mai napon véget ért egy hosszú időszak

 

A korábban Miskolc és Vidéke ÁFÉSZ üzemeltetésében vegyes boltként üzemelő épületben, az 1970. augusztus 18. napján történő nyitást követően Verebély Tamás ÁFÉSZ elnök és Árvai László kereskedelmi igazgató – a „P” betűs vendéglátó egységek megálmodója – kilenc fős személyzettel indította el a Pokol Csárdát. Glóner János üzletvezető, feleségével Manyikával és Prókai Lászlóné Joli mamával vezették közösen az éttermet, melyben a zenét három tagú zenekar szolgáltatta (elektromos orgona, gitár, dob-trombita). A rendről akkoriban az ajtónál álló kidobó gondoskodott. A feladatokat női alkalmazottak látták el, egy férfi pincér volt, Horváth Imre.

A jellegzetes ízeket az akkori konyhai személyzet alkotta meg.

 

Hétfő esténként szórakoztató műsort adtak a Nemzeti Színház művészei: Fehér Tibor, Varga Gyula humoristák, Várhegyi Márta primadonna operettekkel, Kendefi Gyula táncdalénekkel míg Máté Éva shanzon énekkel emelte az estek színvonalát. Az előadásokat a háromfős zenekar kísérte. A zenekarnak meg volt szabva, hogy 20 perc játékot 10 perc szünet kövessen, hogy a tánc mellett fogyasszanak is a vendégek.

Az 1974-es árvíz elöntötte a pincét, ahonnan a boroshordókat sikerült a felszínre hozni.

A téli fűtést olajkályha biztosította és gyakran előfordult a 10 fok alatti hőmérséklet is, amikor a zenészek nagykabátban zenéltek.

 

Az üzlet jól működött 1970-től 1978 őszéig. Ekkor bezárt és megkezdődött az átalakítás. Megemelték a beltéri magasságot, megújult a tetőszerkezet, központi fűtést alakítottak ki és korszerűsítették a konyhát. Az étterem megkapta mai formáját.

Sok fiatalnak volt kedvelt szórakozóhely a Csárda, főleg hétvégenként. Az étteremben egy asztalnál ült vezető beosztású és melós. Nem volt különbség. – emlékszik vissza Erős András zenész, aki 33 évet töltött el a Pokol Csárdában.

 

Az ország neves magyar nóta és táncdal énekesei adtak itt műsort.

Glóner János és 1990-től Nádi Gyula sokat tettek azért, hogy az étterem jól működjön.

Amikor 1990-ben Glóner János Amerikában próbált szerencsét, a fiatal Nádi Gyulát nevezték ki a Pokol Csárda vezetőjének. A tanuló pincérből lett helyettes és végül vezető 1991-ben Glóner János visszatérése után is beosztásában maradt, majd bérlő és tulajdonos lett 1991 július elsejétől.

A Pokol Csárda életében voltak hullámvölgyek, melyeket eddig átvészelt. Egyszer volt vezetőváltás, később tulajdonos csere, majd Nádi Gyula halálát követően fia örökölte az éttermet, amit a mai napig bérlő üzemeltetett.

 

Megszámlálhatatlan családi rendezvényt, születésnapot és névnapot tartottatok az étteremben. Sok gyermekkel ünnepeltek itt a keresztelő utáni összejöveteleken, gratuláltak ballagások és diplomaosztók alkalmával, meghitté tettek eljegyzési vacsorákat, részt vettek lakodalmak szervezésében és lebonyolításában, sokan jártak vissza évfordulókon és sok más családi, baráti esemény alkalmából. Rengetegen táncoltak bálok, bankettek, lakossági és civilszervezetek által szervezett rendezvények alkalmával. Vacsorát biztosított több száz fős rendezvényekhez külső helyszíneken is. A törzsvendégekkel igazi baráti viszony alakult ki.

 

Köszönet az üzemeltetőknek és a mindenkori személyzetnek, hogy ilyen sokat kaptunk a helytől.

Most fájó szívvel búcsúzunk, hiányozni fogsz „Pokol Csárda”!

 

Fotók: Pokol Csárda