Skip to content

Városi locsolkodás – Felsőzsolcán megélik a hagyományokat

 Fotó: Takács József

Facebook

A húsvéti locsolkodás hagyományainak felelevenítésével várták az érdeklődőket húsvét hétvégéjén Felsőzsolcán. A régi néphagyományok mellett a modern kori szokások is megelevenedtek a Hősök terén, ahol a 35. jubileumát ünneplő Zsolca Táncegyüttes műsorával kedveskedett az önkormányzat a családoknak.

Felsőzsolcán már hagyomány, hogy az ünnepek kapcsán megelevenítik a régi szokásokat, mellettük pedig színes programokra hívják a lakosságot a közösségépítés jegyében. Ez alkalommal húsvéti programsorozata keretében kézműves foglalkozásokkal, táncházzal, valamint a húsvéti locsolkodás hagyományainak felelevenítésével várta a családokat Felsőzsolca Város Önkormányzata húsvét hétvégén.

A 35. jubileumát ünneplő Zsolca Táncegyüttes hagyományt bemutató műsorának koreográfiája lenyűgöző látványt nyújtott, régi korokat idéző locsolóverseit pedig Felsőzsolca esetében „városi” locsolkodás követte, mely során forrásvízzel vödrökből locsolták meg a Hősök terén álló lányokat. A rendezvényre látogatók részére táncházzal is készültek, hagyományos, húsvéti gyermektáncokkal szórakoztatták a közönséget. Akinek kedve támadt, be is állhatott a táncosok közé, a talpalávalót a Dobroda Zenekar húzta.

A családi délutánon a gyerekek elmélyülhettek a tojásfestés rejtelmeiben, lehetőségük volt megtanulni a karcolásos módszert is. Az így készült tojások egy részével a tojásfát is díszíthették. Ezt követően az ügyes kezek textilből és papírpohárból nyuszikat készíthettek Balogh Edina segítségével. A Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár munkatársai friss húsvéti kaláccsal és szörppel kínálták a táncban elfáradt résztvevőket, akik kürtőskalács kínálatból is válogathattak a tavaszi délutánon.