Skip to content

Vármegyénk jelenleg nem érintett a szúnyogok által terjesztett fertőző megbetegedésekkel

A Nyugat-nílusi láz hazánkban minden évben szezonálisan (június-november) előforduló szúnyogok által terjesztett betegség. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye jelenleg nem érintett a szúnyogok által terjesztett fertőző megbetegedésekkel.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az elmúlt időszakban a járványügyi jelentőrendszeren keresztül szerzett tudomást több Nyugat-nílusi láz megbetegedésről. A Nyugat-nílusi láz hazánkban minden évben szezonálisan (június-november) előforduló szúnyogok által terjesztett betegség. Az ázsiai tigrisszúnyog képes a Nyugat-nílusi láz terjesztésére is, de annak elsődleges terjesztői leginkább a Magyarországon honos szúnyogok, mint például a dalos szúnyog.

Az ázsiai tigrisszúnyog főleg a dengue-, Chikungunya és Zika vírus terjesztésért felelős. Magyarországon ezidáig kizárólag behurcolt fertőzések fordultak elő. Ezekben az esetekben a betegek a panaszok jelentkezése előtt olyan területen jártak, amelyek erősen érintettek voltak a megnevezett vírusok által.

A 34. héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 15 fő (14 hazai és 1 importált). A betegek többsége a 60 vagy annál idősebb korcsoportba tartozik, és többségüknél idegrendszeri tünetek miatt került sor a Nyugat-nílusi láz kimutatására irányuló vizsgálatok elvégzésére. Nyolc vármegye területéről diagnosztizálták a 14 hazai beteget: Bács-Kiskun, Budapest, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna vármegye.

A szúnyogok számának csökkentésében a lakosság aktív közreműködése is fontos, a ház körüli tenyészőhelyek felszámolásával nagymértékben hozzájárulhatnak a szervezett védekezés sikeréhez. A szúnyogok ártalmával és az ellenük való egyéni védekezés lehetőségeivel kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztató anyagot is készített, amelyet ITT olvashatnak.