Skip to content

Ünnepi Könyvhét – Író-olvasó találkozó R. Simor Katalinnal

R. Simor Katalin írónőt látták vendégül az Ünnepi Könyvhét alkalmából a Bárczay-kastélyban.

Június 9-én országszerte kezdetét vette a 93. Ünnepi Könyvhét. Ilyenkor találkoznak az írók olvasóikkal, de nem hivatalosan merev, ünnepi formában, hanem közvetlen beszélgetések keretében mondják el életüket, ismertetik munkájukat. Felsőzsolcán a Bárczay-kastélyban, ebből az alkalomból R. Simor Katalin írónőt látták vendégül. Életébe Mátyás Edina, a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának megyei igazgatójának közreműködésével kaptunk betekintést.

Az ünnepélyes rendezvényt Szarka Tamás, Felsőzsolca Város polgármestere nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, milyen fontos az olvasás megszerettetése, amiben a könyvtárak központi szerepet vállalnak, és büszke arra, hogy a városban közel harmincezer kötetes, jól felszerelt, barátságos könyvtár várja az olvasni szerető könyvbarátokat.

Az este vendége, R. Simor Katalin újságíró, népművelő, a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság módszertani referense mesélt a gyerekkoráról, családjáról, gyermekeiről, színész szüleiről, a színház és a színjátszás szeretetéről. Beszélt arról, hogy mit jelent számára az írás. Újságírói tevékenysége eredményeként 2011-ben megjelent a cikkeiből, illetve önéletrajzi írásaiból összeállított „Elmondom magamnak” című könyve, 2015-ben pedig színész szüleiről írta-szerkesztette „A játék emléke” című kötetet. Az író-olvasó találkozó keretében mindkét könyve bemutatásra került. Az est színházi hangulatát a Csomasz Tóth Kálmán Református Alapfokú Művészeti Iskola Felsőzsolcai Tagintézményének növendékei biztosították hangszeres játékukkal, míg a bemutatott könyvekből Farkas Tünde könyvtárvezető olvasott fel.