Skip to content

Újabb elismerésben részesült az önkormányzat

Felsőzsolca Város Önkormányzata ismét részt vett a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben, melyen a zöldfelület-fejlesztés és fenntartás terén tanúsított elkötelezett munkájáért a Magyar Turisztikai Ügynökség elismerésben részesítette.

Idén 29. alkalommal adták át a legvirágosabb településeknek járó elismeréseket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán tartott ünnepélyes díjkiosztón. A Virágos Magyarország 2022-es győztesei között több mint 50 díj talált gazdára, Felsőzsolca Város Önkormányzata pedig a zöldfelület-fejlesztés és fenntartás terén tanúsított elkötelezett munkájáért a Magyar Turisztikai Ügynökség elismerésében részesült.

Az ország legjelentősebb környezetszépítő versenye során rekordszámú jelentkezés mellett 339 önkormányzat, ebből 32 határon túli jelentkező, összesen 439 – köztük a Felsőszolca Város Önkormányzata – pályázatát bírálta el az elmúlt hónapokban a közel 150 tagú szakmai zsűri, közülük kerültek ki most a szakmai elismerésben részesített pályázók.

A nagyvárosok kategóriájában Debrecen, a 30 ezer lakosnál kisebb városok közül pedig Makó képviselői vehették át a fődíjat, míg Zalakaros lett a fődíjas ezer főnél népesebb kisváros, a legkisebb falvak közül Gyugy lett a legvirágosabb település. A Miniszterelnökség különdíját két kategóriában Cegléd és Balatongyörök érdemelte ki, a Belügyminisztérium több díja között jutalmazta a legvirágosabb budapesti kerületet, amely idén a X. kerület lett. A Magyar Turisztikai Ügynökség különdíjával pedig Kecskemét és Telkibánya lett gazdagabb.

A szakmai zsűri általánosságban kiemelte, hogy az aszályos nyár ellenére érkezett rekordszámú pályázat is rámutat arra, mekkora jelentősége van a helyi közösségek számára a zöld környezet folyamatos fejlesztésének. A klímaváltozás hatásaira számos település reagál technológiaváltással, illetve a telepített növénykultúra megváltoztatásával. Egyre többen alkalmaznak egynyári virágok helyett évelőket, vagy fordítanak figyelmet a fásításra, de az esővíz felhasználására is mutattak jó példákat a települések.

A Virágos Magyarország, az ország legtöbb közösséget megmozgató és legpatinásabb környezetszépítő versenye 2023-ban ünnepli fennállásnak 30-ik évfordulóját, ebből az alkalomból számos érdekességgel készül majd a szervező bizottság a következő versenyidényben.
A 2022. évi Virágos Magyarország díjazottjainak teljes névsorát a verseny honlapján a www.viragosmagyarorszag.hu  olvashatja el.