Skip to content

Több száz futó, különböző edzések és változatos egészség megőrző szűrések – Ilyen volt a Sport és egészségnap Felsőzsolcán

Több százan futottak a hétvégén megrendezett 24 órás futás alkalmából Felsőzsolcán. A kitartó futókat a zuhogó eső sem tántorította el hajnalban, többen meg sem álltak 10 - 20 kilométerig. Szombat délelőtt egészségügyi szakemberekkel telt meg a Rendezvények Háza, akik változatos egészség megőrző szűrésekkel, tanácsadással várták az érdeklődőket. Az egészségnap keretében tüdőszűrésre is lehetőség volt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház jóvoltából.

A hétvégén ismét a futásé és az egészségé volt a főszerep Felsőzsolcán.

Pénteken 10 órától több százan futatottak a sportpályán épült rekortán futókörön felhívva a figyelmet az egészségfejlesztés fontosságára. Az ingyenes eseményhez idén is bárki csatlakozhatott, az időpontok felosztásához szükséges technikai hátteret regisztrációs felület biztosította.

Az eseményt a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda tanulói nyitották meg, akik az első 15 percet Szarka Tamással, városunk polgármesterével, Pásztor Erik alpolgármesterrel és Macsuga Roland önkormányzati képviselővel futották.
A kedvező időjárás nem tartott ki a rendezvény teljes ideje alatt. A hajnalban érkező futókat ez sem tántorította el, a kitartó hölgyek a zuhogó esőben is több mint 10 kilométert futottak.

A város fejlesztésében is kiemelt szerepet kapó sport és egészség fejlesztés a futást követően a Rendezvények Házában folytatódott.
A pandémiás időszak alatt a szabályozások miatt nem volt lehetőség rendezvény keretében szűrővizsgálatok elvégzésére. Ezért is volt fontos a városvezetés számára, hogy biztosítsa az egészséges életmódhoz szükséges feltételeket a lakosság részére. A sport és egészségnap keretében a Miskolci Járási Hivatal és a Felsőzsolcai Egészségház munkatársai változatos egészség megőrző szűrésekkel, tanácsadással, ismeretterjesztő anyagokkal várták az érdeklődőket. A délelőtt folyamán tüdőszűrést is végeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház jóvoltából.

A sporthoz kapcsolódó jótékonyság sem maradt el

Az önkormányzat által szervezett sporttal kapcsolatos rendezvények elengedhetetlen része a jótékonyság, mely keretében ez alkalommal az Atópiás, allergiás gyermekekért alapítványt támogatták a résztvevők – mondta Szarka Tamás polgármester, aki minden lehetőséget megragad a jótékonysági akciók szervezése mellett az azokhoz történő csatlakozásra is.
A mozgásfejlesztő programokon, több mozgásforma – aerobik, zumba – kipróbálására is lehetőség nyílt a délelőtt során. A gyermekek támogatására a Tornázz a gyermekekért akció keretében került sor. Szedlákné Monoczki Andrea aerobik oktató egy éven át havonta egy alkalommal tart alakformáló tornát, melynek bevételével az Atópiás, allergiás gyermekekért alapítványt támogatják. Ez a torna települt ki Felsőzsolcára szombat délelőtt, és biztosított aktív kikapcsolódást a résztvevők számára. Az egészség és sportos életmód jegyében egy fergeteges zumba órán is részt vehettek a mozogni vágyók Macsiné Pásztor Vivien Annával.
A Kolumbiából származó, latin ritmusokra épülő tánc fitneszprogram is egyben. A könnyen elsajátítható aerobik és különböző táncok lépései, mint a salsa, merengue, cumbia, forró hangulatot varázsoltak a Rendezvények Háza küzdőterére.