Skip to content

Tizenhatodik alkalommal kezdődik népszámlálása október elsején

tablet, salon, dog-843798.jpg

Október elsején kezdődik Magyarország történetének 16. népszámlálása. A korábbiaktól eltérően már nem lesz papír alapú kitöltés, a lakosság online és kérdező biztosok segítségével tableten töltheti ki a kérdőívet. A népszámláláson való részvétel kötelező, az itt begyűjtött adatok segítik a jövőben gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítését.

A népszámlálás Magyarország legnagyobb, a teljes magyar társadalom legfontosabb jellemzőit felmérő adatgyűjtése. Pontos és részletes képet ad a népesség nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről.

A népszámlálás az egyetlen olyan lakossági adatgyűjtés, amelyen kötelező a részvétel, ezt az uniós szabályozással összhangban lévő törvény írja elő.

Bár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szakemberei arra számítanak, hogy az emberek többsége online tölti ki a népszámlálási kérdőívet, melyre október 1-től 16-ig lesz lehetőség a Népszámlálás2022.hu internetes oldalon, a számlálóbiztosok segítségével történő kitöltésre is lehetőséget biztosítanak október 17 és 20-a között.

Az online kitöltés esetén azzal a kóddal lehet majd belépni, amelyet szeptember végén levélben postáznak. A kérdőív kitöltése körülbelül fél órát vesz majd igénybe.
A számlálóbiztosok azonosítókat fognak felmutatni, amikor valakit személyesen, otthonában keresnek fel. Ezzel igazolják, hogy engedéllyel, hivatalos ügyben járnak el.
Minden adatot, ami a népszámlálási kérdőívekre kerül, csak statisztikai célokra használnak fel. A KSH adattárába az információk név nélkül kerülnek be.

Az adatokból kiderülnek majd a családi viszonyok, például hányan élnek családban és hányan egyedülállók. A kérdőív kitér majd a lakáskörülményekre is, a válaszok a lakás korszerűsítési programokat fogják segíteni. Az idei lesz Magyarországon a 16. népszámlálás, erről valamennyi, vagyis 4 millió háztartás kap értesítést. A felmérésen országszerte 28 ezer számlálóbiztos fog dolgozni. A Központi Statisztikai Hivatal még a következő napokban is számít a jelentkezésükre.

Forrás: KSH