Skip to content

TeSzedd! Felsőzsolcán – Népszerű volt a hulladékgyűjtő akció

Népszerű volt Felsőzsolcán a TESZEDD! hulladékgyűjtési akció, amelyet április 22-én, a Föld napja alkalmából tartottak.

Népszerű volt Felsőzsolcán a TESZEDD! hulladékgyűjtési akció, amelyet április 22-én, a Föld napja alkalmából tartottak. A szemétgyűjtéshez a lakosság mellett idén is csatlakoztak az önkormányzat intézményei és az oktatási intézmények. Az esemény kiindulópontja az Árvízi Emlékpark volt. Itt gyülekeztek azok az önkéntesek, akik a városi szemétgyűjtési akció keretében szerették volna megtisztítani a környezetüket.  A balesetvédelmi és hulladékgyűjtési szabályokat Szarka Tamás polgármester, az esemény koordinátora ismertette. Az eligazítást követően az aktivisták felvették a zsákokat és a kesztyűket, majd a Sajó ártere irányába indultak, hogy összeszedjék az eldobált, kihordott szemetet. A városi szemétgyűjtési akció keretében a város több pontján is feltűntek a lelkes önkéntesek, hogy összeszedjék az otthagyott szemetet, ezzel is odafigyelve közvetlen környezetükre.

 – Településünkön nagyon odafigyelünk arra, hogy minél kevesebb illegálisan elhelyezett hulladék kerüljön ki a közterületekre. 2019-től folyamatosan csatlakoztunk a Teszedd mozgalomhoz, hogy környezetünket minél tisztábbá és szebbé tegyük – nyilatkozta Szarka Tamás polgármester, aki elmondta, hogy Felsőzsolcán térfigyelő kamerák is figyelik a közterületeket, ennek köszönhetően számos alkalommal sikerült már az illegális hulladékot lerakó személyeket tetten érni, ellenük eljárást indítani.

Az időjárás is kedvezett az önkéntes akciónak, amelyhez idén is sok önkéntes csatlakozott, akik több zsákot töltöttek meg a Sajó part fás, bokros területén, valamint a városban szétszórt hulladékkal. Az önkormányzat és több önkéntes számára sem volt szokatlan ez a tevékenység, bár más eszközökkel, de minden nap azért dolgoznak, hogy tisztább és élhetőbb legyen Felsőzsolca.

Az önkormányzat minden lehetőséget megragad, helyi akciókat is szerveznek a prevenció és a környezetvédelem jegyében. Tavaly közel 155 tonna hulladékot szállítottak el a város területéről, a problémás területek folyamatos ellenőrzése, illetve jelzések alapján. 

Idén 11. alkalommal valósult meg hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) szervezésében. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítottak” a TeSzedd! önkéntesei az Energiaügyi Minisztérium támogatásával.