Skip to content

TeSzedd – Felsőzsolca ismét csatlakozott a hulladékgyűjtő akcióhoz

Bár a városban, az idei év fejlesztéseinek köszönhetően visszaszorult az illegális szemétlerakás, a TeSzedd akcióban részt vevők így is sokat tettek azért, hogy közösen megtisztítsák Felsőzsolca utcáit.

Több mint 120 önkéntes vett részt Felsőzsolcán az idei TeSzedd akcióban pénteken délelőtt.

A Felsőzsolca Város Önkormányzata által koordinált szemétgyűjtéshez a lakosság mellett az önkormányzat intézményei és a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda is csatlakozott, akik a Sajó – part és környezete mellett, idén a város utcáit is megtisztították. Részükre a szemétszedéshez szükséges gumikesztyűt és zsákokat a TeSzedd akció szervezői biztosították.

 

2019 tavaszán, helyi, lakossági kezdeményezés eredményezett nagy mértékű összefogást, melynek köszönhetően akkor 200 zsák szemetet gyűjtött össze a lakosság a Sajó-part környezetében.

 

Idén tavasszal több lépést is tett az önkormányzat az illegális szemétlerakók ellen (többek között illegális hulladéklerakók felszámolása, kamera hálózat bővítés, sorompó kihelyezés).  

Bár ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően visszaszorult az illegális szemétlerakás a város kritikus pontjain, a TeSzedd akcióban részt vevők így is sokat tettek azért, hogy közösen megtisztítsák Felsőzsolca utcáit.

 

A szervezők a helyben megszokott módon és a közösségi felületeken is próbálták megszólítani a lakosságot.

 

“Nagy hangsúlyt fektetünk a szemléletformálásra. Az ilyen akciókhoz csatlakozva, és az ehhez hasonló saját akciók szervezésével szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a környezetünket csak közösen óvhatjuk meg.” – mondta Szarka Tamás polgármester.

 

Megtudtuk, hogy többször fogalmaztak meg kritikát az önkormányzattal szemben, arról, hogy a város néhány része szemetes. Az ehhez hasonló kezdeményezésekkel szeretnék elérni, hogy ne csak az önkormányzat felé, hanem a város lakói felé is jelezzék, hogy ne szemeteljenek, vagy vegyenek részt ezekben az akciókban, ezzel is példát mutatva egymásnak.

 

Az oktatási intézmények is partnerek ebben

 

Fontos, hogy már fiatal korban felhívják a gyermekek figyelmét arra, hogy közösen kell tenni a környezetért, melyért ők is felelősséggel tartoznak. Felsőzsolcán az oktatási intézmények is partnerek ebben, ennek köszönhetően a szemléletformálás már itt is elindult.

Az intézmények vezetősége, dolgozói és a szülők is népszerűsítik ezeket az akciókat az iskolások körében, átérezve fontosságát, hogy a jövő nemzedékének példát mutassanak.

 

Felsőzsolca szép és rendezett, szépek a parkok, a terek. A városvezetés és a városüzemeltetés odafigyel, hogy a környezet komfortos legyen, és a lakosság is jobban odafigyel arra, hogy ne szemeteljen, és ne szennyezze a környezetet.

 

Továbbra is kérik a lakosságot, hogy az illegálisan lerakott szemét jelenlétét jelezzék az önkormányzat felé.

 

A „TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! 2021 című programban résztvevőknek közösségi oldalán mondott köszönetet Szarka Tamás, városunk polgármestere.

 

Poszt