Skip to content

Terítéken a város közbiztonsági helyzete – Megtartotta áprilisi ülését a Képviselő-testület

Beszámolók voltak terítéken a Képviselő-testület áprilisi rendes ülésén. Mondhatni, az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó napirendi pont a Miskolci Rendőrkapitányság Felsőzsolca közbiztonságának 2023. évi helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról szóló beszámolója volt.

Beszámolók voltak terítéken a Képviselő-testület áprilisi rendes ülésén. Mondhatni, az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó napirendi pont a Miskolci Rendőrkapitányság Felsőzsolca közbiztonságának 2023. évi helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról szóló beszámolója volt.
Dr. Bakk Richárd r. alezredes a testületi ülésen kifejtette, hogy a bűnözés visszaszorítása érdekében minden lehetséges intézkedést megtesznek. Fontos, hogy az Önkormányzat és a Rendőrség reagálni tudnak a helyzetekre.

A nagy érdeklődésre a 2023. évben jegyzett kiugróan magas számú, 1601 regisztrált bűncselekmény adott okot.
Amint a r. alezredes beszámolójából kiderült, a jelentős növekedést az az egy személyhez köthető 1455 rendbeli hamis magánokirat bűncselekmény okozta, mely közvetlenül nincs hatással a közbiztonság-érzetére. Az ügy nagyságára tekintettel, továbbá arra, hogy a rendőrségi statisztikát jelentősen megemeli, az önkormányzat további tájékoztatást kért az elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatosan a lakosság megnyugtatására.

A beszámolóban szerepel továbbá, hogy a közterületek rendje nem bomlott meg, de a kábítószerhez kapcsolódó bűncselekmények újra felütötték a fejüket a városban. Ez a helyzet megtörni látszik: jelenleg 9 díler ellen folyik eljárás, amelyből jelenleg 4 fő letartóztatásban van, 5 fő szabadlábon védekezhet. A Rendőrség kezeli a problémát. Kiemelte, hogy 72,1%-os a nyomozati eredményesség, a kiemelt bűncselekmények nyomozati eredményessége 67,2%. A lopások felderítési eredményessége a tavalyi évben lépte át az 50%-ot. A közlekedés biztonsága járás szinten javult, de Felsőzsolcán nem annyira. Fogékonyak a lakosok javaslataira.

Az Önkormányzat 2023. évben támogatást nyújtott a Rendőrség részére a közbiztonság és a közrendvédelemmel összefüggő feladatok ellátásának segítése, a rendőri jelenlét fokozása érdekében történő túlmunka díjazására, amelyért a testületi ülésen kapitányságvezető úr köszönetét fejezte ki.

A közbiztonság fenntartásához a helyi polgárőrség munkája is hozzájárul, a Felsőzsolcai Polgárőr Egyesület is beszámolt az elmúlt évben végzett tevékenységéről. Agócs Ferenc megköszönte a képviselők anyagi támogatását, amelyből két elektromos robogót vásároltak, és hamarosan használatba veszik járőrözéseik során, valamint bejelentette az elnöki tisztségéről, idén júniusban történő lemondását. Helyét Mihalik Ferenc veszi át, ő maga polgárőr marad.

Városunk közbiztonságának javítása érdekében a Polgármesteri Hivatal áprilisban további két közterület-felügyelővel bővítette apparátusát, így már négy kolléga járőrözik a város különböző területein. Ezen felül az Önkormányzat benyújtotta támogatási kezdeményezését a Rendőrség felé a további együttműködés érdekében, valamint a Felsőzsolcai Polgárőr Egyesület részére az önkormányzat költségvetésében biztosított támogatást nyújt.

További részletek a Képviselő-testületi ülésről készült videóban ITT