Skip to content

Telihold – Így (volt) tökéletes

Teltház és könyvbemutató – Gallai Judit a Bárczay – kastélyban.

Nagy volt az érdeklődés Gallai Judit Telihold című könyvének dedikálással egybekötött bemutatója iránt, mely tegnap este került megrendezésre a Bárczay – kastély közösségi termében Felsőzsolca Város Önkormányzata szervezésében.

 

Nem véletlen, hogy éppen itt, Felsőzsolcán került sor a könyv bemutatójára, hiszen az írónő erősen kapcsolódik a városhoz. Több évig volt a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola angoltanára, emellett magántanárként is több felsőzsolcait segített a nyelvvizsga megszerzésében.

Így volt ezzel Szarka Tamás polgármester is, aki számára természetes volt, hogy az utazásokra épülő könyvet Felsőzsolcán is bemutassák.

 

A bemutató alatt megismerhettük az írónő életének fontosabb állomásait, utazásai és az ezekből született könyv indíttatását. Judit 2017-ben és 2019-ben került igazán közel az ázsiai kultúrához, melynek néhány országát igyekezett úgy felfedezni, hogy hátizsákkal, az ottani emberek életébe belesimulva ismerje meg a mindennapi életüket. – „Hazaérkezésem minden esetben sorsfordító volt, hiszen a megtapasztalt mélységek és magasságok között hihetetlen tapasztalatot szereztem emberekről, az emberiségről, társadalomról, együttérzésről, a saját korlátaimról, a képességeimről és persze önmagamról úgy istenigazából” – mondta. Mesélt családjáról, munkájáról, arról, hogy tulajdonképpen milyen egyszerű ember, és ezt az egyszerűséget milyen nehéz megtartani a mai felgyorsult világban.

 

Judit könyvét az alábbiak szerint ismertette:

“A hold egészen kicsi gyermekkorom óta meghatározó része az életemnek. Odavagyok érte, akár új, akár teli. Akárhol is bukkan fel az égen. Ahol éppen a jár, az nem mást képvisel számomra, mint a haladást, a szabadságot és az emberséget. Segített azt is megértenem, hogy teljesen rendben van az, ha különböző, látszólag egymástól teljesen eltérő fázisokon megyünk is keresztül életünk során. Újra és újra változva, mégis megtartva bizonyos dolgokat, másokon pedig változtatva. Napról napra. Évről évre. Ahogyan a Hold is változik.”

 

Az est folyamán humoros, elgondolkodtató és megható pillanatok egyaránt voltak, melyek bizonyítékul szolgálnak arra, milyen sokszínű és érzékeny személyiség áll „írói énje” mögött.

A könyvbe betekintést engedve, abból részleteket adott elő Balázs Viktória, Judit egykori tanítványa, míg Pázmándi Patrícia énekével fűszerezte a rendezvényt.

Az írónőtől azt is megtudtuk, hogy lesz folytatás.