Skip to content

Székelyföld önállóságáért lobogott az őrtűz

Fotó: Takács József

Az erdélyi magyarok minden évben október utolsó vasárnapján őrtüzeket gyújtanak a székelyföldi településeken, hogy ezzel is kifejezzék közös küzdelmüket Székelyföld önállóságáért. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozva várta ismét Felsőzsolca Város Önkormányzata és a Rákóczi Szövetség Felsőzsolcai Szervezete a város lakosságát vasárnap délután a Rendezvények Háza udvarán.

A Székely Nemzeti Tanács 2015-ben hirdette meg először, hogy gyúljanak őrtüzek Székelyföldön, így is jelezve az igényt, hogy az itt élő magyarok nem mondanak le az önrendelkezésről. A következő évben ismét megszervezték az akciót, akkor határozták el, hogy a Székely Autonómia Napjává nyilvánítják október utolsó vasárnapját. Az idei kezdeményezéshez több száz település csatlakozott Erdélyben és Magyarországon egyaránt, köztük Felsőzsolca is. Az önkormányzat és a Rákóczi Szövetség Felsőzsolcai Szervezete vasárnap délután 17 óra 30 perckor gyújtotta meg az őrtüzet a Rendezvények Háza udvarán. Az eseményen a város lakossága is részt vett.  A jelenlévőket Szarka Tamás polgármester szívből jövő gondolataival köszöntötte kihangsúlyozva Felsőzsolca és a székelyföldi Nyikómalomfalva kapcsolatának fontosságát, a közösségekben rejlő szeret, valamint a tettek és szavak erejét, mellyel évtizedek óta nem csak barátként, ismerősként, de testvérként „határtalanul” támogatják egymást.
Az őrtűz meggyújtását követően a jelenlévők közösen énekelték a magyar és a székely himnuszt, majd meghitt baráti beszélgetések kíséretében várták meg, míg elalszik a tűz.

Facebook