Skip to content

Országos Könyvtári Napok – Együtt. Működik!

2006-tól októberben szervezi meg a szakma az Országos Könyvtári Napok - általában egyhetes - rendezvénysorát, mely során a könyvtárak igyekeznek minden korosztály számára változatos kulturális lehetőségeket biztosítani.

A Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtárban színes programokkal várták a látogatókat, melynek idei központi témája az „Együtt. Működik!”

 

Kedden, a mentális egészség napján, dr. Stiber Vivien mentálhigiénés szakember előadása várta a könyvtárba látogatókat, aki a Semmelweis egyetemen szerzett mentálhigiénés tudásával nyújt segítséget az embereknek, hogy jobban érezzék magukat a mindennapokban. Előadásának témája: „Egyensúlyban” – hogyan tudom megtalálni az egyensúlyt a mindennapokban?

 

Szerdán a legkisebbeket és szüleiket várták a „Mesemorzsa” – mesék a legkisebbeknek címmel rendezett kreatív foglalkozásra, melyen a babák megszerezhették első irodalmi élményeiket a mondókákból, verses mesékből, rövid népmesékből.

 

Október 7-én, az „Aktív időskor” című programon vettek részt az érdeklődők az Életmódváltók Klubjával. A résztvevők megtudták, hogy az egészséges táplálkozás mellett a mozgásnak is fontos szerepe van a abban, hogy idős korban is fittek maradjunk. A hasznos tanácsokon kívül lehetőségük volt kipróbálni a nordic walkingot és gymsticket.

 

A hétfőn induló Országos Könyvtári Napok egy hetes programsorozatának utolsó eleme a könyvtári éjszaka, melynek témája a „Kutya ember kapcsolata a kezdetektől.” –  Tölts egy éjszakát a könyvtárban! – volt.

Az állatok világnapjához kapcsolódva a gyerekek interaktív foglalkozáson vehettek részt az éjszaka folyamán.

Megismerkedtek Alfával, a csehszlovák farkaskutyával és gazdájával, aki érdekes dolgokat mesélt erről a különleges kutyafajtáról, amely a Saarloosi farkaskutya mellett egyedüli, a farkas és a német juhászkutya legújabb kori keveredéséből 1955-ben létrejött fajta. A helyes kutyatartásról hallott tanácsok után a résztvevő gyerekek megosztották egymással a kutyákkal kapcsolatos olvasmány élményeiket, majd a könyvtár polcai között töltötték az éjszakát.