Skip to content

Nyikómalomfalvára látogatott el Felsőzsolca delegációja

Erdélyi testvértelepülésére, Nyikómalomfalvára látogatott el Felsőzsolca delegációja, akik megannyi új élménnyel gazdagodtak. A négy napos kirándulás alkalmával a kulturális programokon túl, kirándulások és aktív programok sora váltotta egymást, melynek köszönhetően igazán sokszínűre és élvezetesre sikerült az idei erdélyi utazás.

Felsőzsolca delegációja július 28-án, pénteken reggel indult útnak, hogy pár napos látogatás keretében még jobban megismerhesse és ápolhassa erdélyi testvértelepülésével kapcsolatát. A buszos kiránduláson közel 50 fő vett részt Szarka Tamás polgármester vezetésével. Útközben meglátogatták az 1764-ben épült körösfői református templomot, amely Kalotaszeg egyik leglátványosabb református temploma négy fiatornyos tornyával és Umling Lőrinc gyönyörűen meg festett kazettás mennyezetével. Az utazásban elfáradt csapat estére érkezett Nyikómalomfalvára, ahol azonnal vacsorával kínálták a kedves vendégeket. Szombaton és vasárnap a nyikomalomfalvi falunap keretében a helyi és környékbeli tehetségek kulturális programjaival várták a vendégeket, melyek között lovas programok sora és a Parsec zenekar várta a látogatókat. Az eseményen beszédet mondott Sinka Arnold, az udvarhelyszéki RMDSZ szervezetének ügyvezető elnöke – Hargita megye megyei tanácsosa, Kovács Lehel, Farkaslaka Község polgármestere, valamint Szarka Tamás, Felsőzsolca Város polgármestere.
Örülök neki, hogy voltak emberek, akik ezt csinálták, voltak emberek, akik fenntartották, és ma vannak olyan emberek, akik folytatják. Én ebben vagyok partner, és örülök, hogy Felsőzsolca városának ma van olyan vezetése, akivel ezt tovább lehet vinni. Remélem, hogy mi Farkaslaka Községben, Nyikómalomfalván akár, tudunk valami olyat mutatni a Felsőzsolcaiaknak, azoknak, akik most jöttek először ide Nyikómalomfalvára, hogy úgy érzik, ebbe a történetbe ők is beletartoznak, úgy érzik, hogy ide még vissza kell jönniük.” – mondta Kovács Lehel a Felsőzsolca TV stábjának adott interjúban.

Vasárnap délelőtt szentmisén vett részt a delegáció a helyi római katolikus templomban, ahol többek között Szarka Tamás 100.000,- forintos támogatást adott át Nagy Magyari Csengének, a település legjobb tanulmányi eredményét elérő tanulójának, aki szeptemberben Debrecenben a Kratochvil Károly Honvéd Középiskolában kezdi meg tanulmányait, amelyhez nagy segítséget jelent ez a támogatás.

Hétfőn a környék nevezetességeit vették górcső alá, Székelylengyelfalva, Szelykefürdő, Székelyudvarhely és Székelyderzs településeken. A kirándulás keretein belül megtekintették Báró Lengyelfalvi Orbán Balázs író, néprajzi gyűjtő, fotográfus emlékházát és síremlékét, valamint az odavezető székelykapuk sorát. De nem maradhatott ki a látnivalók sorából a Jézus Szíve Kápolna, a vártemplom és a Mini Erdély Park sem, amely a multikulturális Erdély építészeti sokszínűségét mutatja be, melyek között olyanok is akadnak, amelynek eredetije ma már romokban áll.  Az utolsó estén a Felsőzsolcai delegációt vendéglátók búcsúvacsorával kedveskedtek a mihamarabbi viszontlátás reményében.