Skip to content

Nyári Könyvtári Tábor – Két turnusban várták a gyerekeket

Telt házzal működtek a Felsőzsolca Város Önkormányzata által szervezett könyvtári táborok június utolsó és július első hetében.

Június végén és július elején a már hagyománnyá vált Nyári Könyvtári tábor turnusaiba várták a gyerekeket a szervezők. A táborozók a közösségi élményszerzésen túl, rengeteg új információval ismerkedhettek meg.
A tematikusan felépített kirándulások bemutatták lakóhelyünk mellett, a környező települések nevezetességeit, természeti kincseit. Idén a „Bakancsra fel, hungaricumok nyomában!” című programon keresztül Vizsolyba látogattak el, ahol betekintést nyertek a Biblianyomtatás történetébe. A Manstkovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeumban saját maguknak is nyomtathattak egy oldalt a Szentírásból, az élményszínházi előadás keretében pedig főszereplői lehettek a Vizsolyi Biblia nyomtatásáról szóló történetnek. Mézes Gergő méhészetében lehetőség nyílt a méhészek munkájának megismerésére, míg a Mézmúzeumban a méhészeti munkák eszközeit is láthatták. Lillafüreden hét próbán keresztül váltak hősökké a gyerekek, a Bárczay-kastélyban pedig M. Kácsor Zoltán meseíróval találkoztak, aki interaktív foglalkozás keretében bemutatta az Utazás Dínomdánomba című könyvét. Somfai Anna Barátságháló a képzelet órái című könyvének bemutatója során fantáziáról, a sarki jégsapkák olvadásáról, veszélyeztetett állatokról is szó esett, valamint arról, hogy laknak-e sárkányok a hévízi tóban.

A kézműves foglalkozásokon a fazekasmunka fortélyaiba tekinthettek be a táborozók. Az agyag megmunkálása után marokedényeket, és felrakásos technikával kisebb használati tárgyakat alkottak. A tartalmas programok során papírmetszet technikával készítettek könyvillusztrációt a Hajnal című magyar népmeséhez, interaktív előadáson ismerkedtek Felsőzsolca múltjával és nevezetességeivel, illetve a város könyvtárának történetével. Csapatokat alkotva helytörténeti és könyvtárhasználati vetélkedőn vettek részt, valamint népi játékokkal, néptánccal, népdalokkal ismerkedtek. A turnusok zárásaként az előző évek mintájára megnyílt a „Kisművész” kiállítás, ahol a hét során készített alkotásokat mutatták be a szülőknek.