Skip to content

Népegészségügyi Program – Vizsgálatra történő beutaztatást szervez az önkormányzat

A Népegészségügyi Programban célzott lakosságot érintő emlő-szűrővizsgálatok keretében Felsőzsolcán újabb behívásokra került sor. A meghívólevelet kapó 45-65 év közötti nők a Felsőzsolcai Polgármesteri Hivatalban jelezhetik beutazás iránti igényüket 2022. október 14-én 10 óráig.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Telephely Radiológiai Osztály (3529 Miskolc, Csabai kapu 9-11.) 2022. október 20-21. napján emlő-szűrővizsgálatra hívja a Felsőzsolcán élő 45-65 év közötti nőket.
A Népegészségügyi Programban célzott lakosságot érintő szűrésre – névre szóló és a vizsgálat pontos helyét, idejét tartalmazó – meghívólevelet kapnak a területileg illetékes Komplex Mammográfiás Központtól.

Felsőzsolca Város Önkormányzata szervezett csoportos beutazások segítségével szeretné olyan társadalmilag, gazdaságilag hátrányos helyzetű nők emlőszűrésre történő beutaztatását és szűrését is megvalósítani, akik a beutazás költségeit még az utazási költségek utólagos megtérítése mellett sem tudják vállalni.
Ehhez várják az ingyenes beutazás iránti igényeiket a Felsőzsolcai Polgármesteri Hivatal titkárságán telefonon a 06 46 613 000 telefonszámon, valamint elektronikusan az info@felsozsolcaph.hu e-mail címen jelezve 2022. október 14-én 10 óráig, név, lakóhely és telefonszám megadásával.

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, mely időben történő felfedezése jó eséllyel gyógyítható. Hazánkban a leginkább érintett korosztály számára ingyenes szűrési program működik.
Rendszeres szűréssel a mellrák halálozása 30-50%-kal csökkenthető!
Mit tehet Ön? – Végezzen havonként önvizsgálatot, és vegyen részt a szűrővizsgálaton!

Önvizsgálat menete:

20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni a menstruáció utáni héten. Amennyiben Ön már nem menstruál, akkor válasszon ki egy napot a hónapban és mindig ugyanabban az időben végezze el a vizsgálatot!
Mire kell figyelni? – Lát-e változást a mellek méretében? Lát-e változást a mellbimbókon? (Befelé fordulás, váladékozás, gyulladás, viszketés)
Tapintsa át az emlőket álló és fekvő helyzetben, ellentétes kézzel, kívülről befelé körkörösen, összezárt ujjainak középső területét használva!
Tapintsa át a hónaljakat, hogy az esetleges csomókat ki tudja tapintani!
Fontos azonban tudni, hogy az önvizsgálat nem helyettesíti, csak kiegészíti a mammográfiás szűrővizsgálatot, mivel a kisebb elváltozások még nem tapinthatók, mammográfia során azonban már kimutathatók.