Skip to content

Nemzeti Összetartozás Napja – A békediktátum aláírásának 104. évfordulójára emlékeztek Felsőzsolcán

 

Az I. világháborút lezáró Trianoni Békediktátum 104. évében ismét emlékezik a magyarság, a háborúból vesztesként kikerülő állam fájdalmas gyászáról, mely több mint 23 millió embert, és területünk kétharmadát érintette. Felsőzsolcán a kedvezőtlen időjárás előrejelzésre alapozva a Bárczay-kastélyban emlékeztek, majd közösen helyezték el koszorúikat az Összetartozás Emlékparkban a megemlékezők.

Facebook

Felsőzsolcán a Bárczay-kastélyban tisztelegtek a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. A megemlékezés résztvevőit Szarka Tamás polgármester köszöntötte. Beszédében kiemelte – Az első világháborúban egy nagyon veszélyes fegyvert vettek elő, egy ceruzát. Ceruzával rajzolták át Magyarország határait. Mennyi nehézséget túlélt a magyarság, és micsoda erő van e mögött. Ha belegondolunk, hogy az elmúlt időszak – a koronavírus járvány sújtotta év és a háború, valamint az azt követő nehéz helyzet, az energiaáraktól kezdve az inflációig – és mégis ilyen nehézségek közepette Felsőzsolca folyamatosan fejlődik. Miért lehet ez így? Én azt gondolom, a nemzeti összetartozásunk miatt. Ahogy gróf Apponyi Albert megfogalmazta: „Ha a térképen összeszorítják is Magyarországnak határait, Magyarország igazi határai addig fognak nyúlni, ahol igazi magyar lelkek laknak.”  Mert hiába szakítottak szét családokat, identitásukat nem vehetik el, aki magyarnak született, magyar ember maradt a területtől és a beszélt nyelvtől függetlenül, és mindannyiunk felelőssége, hogy ezeket az értékeket továbbadjuk az utánunk következő nemzedéknek.

Az ünnepségen részt vett Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, aki beszédében hazánk történelmét helyezte a középpontba. – Felsőzsolca az város, ahol a közösség legnagyobb részben képviselteti magát a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott megemlékezéseken minden évben – fogalmazott.

A Bárczay-kastélyban tartott rendezvényen a Rozmaring Női Népdalkör ezen alkalomra összeválogatott dalcsokrát hallhatták, valamint Orosz Nóra, Orosz Gábor és Szente Lili is közreműködött az ünnepélyes hangulat megteremtésében. A kastélyban tartott rendezvényrész a történelmi egyházak ökumenikus imádságával ért véget, majd az Összetartozás Emlékparkban elhelyezték koszorúikat az emlékezők a Nemzeti Összetartozást jelképező kopjafáknál.

Az összetartozás, hit és örökség fontosságát hirdetve 20:24 órakor Felsőzsolcán is fellobbant az összetartozás lángja a sportpályán, ahol ebben az évben is sokan csatlakoztak az önkormányzat kezdeményezéséhez.