Skip to content

Mesemondó találkozó a Bárczay-kastélyban

Benedek Elek születésnapját ünnepelték a gyerekek pénteken.

2005-től ünnepeljük hazánkban a Magyar Népmese Napját, szeptember 30-án, Benedek Elek, a nagy mesemondó születésnapján. A református általános iskola mesés éjszakáját megelőzően, a Bárczay-kastélyba 28 gyerek érkezett a mesemondó találkozóra.

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja. Őseinktől örökölt, kincsekkel teli tarisznyára hivatkoznak a szakemberek, amikor a hétfejű sárkány és a tündér találkozására, vagy a királyfi és a szegénylegény három próbájára gondolnak. Példát adnak a gyerekeknek arra, hogy mindig van megoldás az élet problémáira, sosem lehet feladni. 

A Bárczay-kastélyban 28 óvodás és iskolás gyerek mondott mesét az ünnepnapon. A gyerekek a Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Bőlcsőde Felsőzsolcai Tagintézményéből, a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvodából, a Felsőzsolcai Szent István Katolikus Általános Iskolából és a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvodából érkeztek.

Évek óta megrendezésre kerül a találkozó a Közösségi Ház és Városi Könyvtárban. A rendezvény óvodások, kisiskolások és felsősök számára kerül meghirdetésre. Vannak bizonyos kritériumok, amelyeknek a résztvevők megfelelnek. Így egy-egy maximum 4 perces népmesével készülnek a találkozóra. Aki felkészült, és előadja a mesét, az ajándékban részesül, így minden egyes induló ajándékkal tér haza.
A rendezvény üzenete az, hogy ne csak a Magyar Népmese Napján olvassanak mesét szülők és gyerekek, hiszen olyan élményeket adnak ezek a történetek, melyek nemcsak a gyerekek érzelemvilágát gazdagítják, de a szókincset, a memóriát, a gondolkodást is fejlesztik.