Fotó: Kovács Dávid
Mézes Gergő méhészt, és egy hungarikum történetét ismerhették meg Felsőzsolcán, akik részt vettek csütörtökön a termék kóstolóval egybekötött előadáson a Bárczay-kastélyban, ahol a Hungarikumok nyomában című programsorozatra várták az érdeklődő közönséget.
Molnár Gergely, avagy a vásárokon Mézes Gergőként ismert méhész 12 éves kora óta foglalkozik méhekkel. 22 éves korában avatták mesterméhésszé, így az országban a legfiatalabbként érdemelte ki ezt a díjat. 2008-ban az Év Méhészének választották, majd 2016-ban, a Vizsolyban található méhészete elnyerte az Év Kiváló Méhészete 2016 címet. A „Méhek, méz, magyar szív, egy hungaricum története” című előadása alkalmából a résztvevők betekintést nyertek a magyar méhészet történetébe, a méhészek munkájába, és megtudták mennyire nélkülözhetetlenek életünkből a méhek. A tartalmas előadás során nem csak a létfontosságú rovarok kerültek bemutatásra, hanem a méhészet által készített termékek is. A fajtamézek jótékony hatásainak megismerését követően a résztvevőket meg is kóstolhatták a különböző mézeket és mézborokat.
A magyar akácmézet fájával egy évben, 2014-ben nyilvánították hungarikummá. Ennek oka nem csak az akác különleges ízvilágában és a jó minőségében rejlik, hanem abban, hogy hazánk mind gazdaságilag, mind történelmileg kiemelkedő helyet foglal el a világ méztermelői között. A hungarikumok olyan jellegzetes, csak a magyarságra jellemző értékek, amelyekről a magyarok ismertek bárhol a világban. Ezek az értékek meghatározó szerepet töltenek be az országimázs formálásában is, kulcsszerepet játszva az összetartozás és a nemzeti tudat erősítésében.