Skip to content

Megjelentek a Magyar Közlönyben a többgenerációs családi házakra vonatkozó rezsi könnyítés szabályai

thermostat, heating, radiator-250556.jpg

Azokban a többgenerációs házakban, ahol csak egy mérőóra van, az átlagfogyasztásig már lakásonként lehet kedvezményes áron számolni a felhasznált gázt. Olyan épületekre érvényes a kedvezmény, ahol legfeljebb négy lakás van – és erről hatósági bizonyítványt is kiállítottak. Ez utóbbit a helyi jegyzőtől kell kérni.

A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás szerint az egy épületben található legfeljebb négy lakás mindegyikének jár az átlagfogyasztás mennyisége, azaz 63 645 MJ, kedvezményes áron.

A lakások számáról a település jegyzője, kérelemre, nyolc napon belül hatósági bizonyítványt köteles kiállítani, ehhez minden esetben helyszíniszemlére kerül sor. Ezt aztán be kell nyújtani a gázszolgáltatónak, hogy az új számlákon már a több lakásra érvényesítse a rezsicsökkentést.

A hatósági bizonyítvány kiállítása iránti kérelem letölthető ITT, valamint beszerezhető a Hivatal titkárságán.

A rendeletre azért volt szükség, mert korábban nem tért ki a szabályozás azokra a családi ingatlanokra, ahol egy fedél alatt, több lakásban több generáció él.
A könnyítés nemcsak a több generációs családi házakra vonatkozik, hanem azokra is, akik a családi otthonteremtési kedvezménnyel beépítették a ház tetőterét.

A kedvezmény a jegyzői bejelentéstől számított következő hónap első napjától él.

Tájékoztató családi közösség igazolásáról