Skip to content

Meggyújtották az első adventi gyertyát – Ünnepi díszkivilágítás a Hősök terén

Elkezdődött az ünnepi időszak! Meggyújtották a város adventi koszorúján az első gyertyát és felkapcsolták a fényeket a Hősök terén.

Ez alkalommal a hagyományoknak megfelelően az ünnepi díszkivilágítást is felkapcsolták, viszont – ahogyan arról korábban beszámoltunk -, az energiatakarékosság jegyében. Idén kizárólag ledes világítást alkalmaznak a Hősök terén, ahol az adventi időszakban színes programok várják a látogatókat. Az energiahatékony világítással, illetve azzal, hogy az oszlopokra idén nem kerülnek fel a díszek, az önkormányzat több millió forintot tud megtakarítani.

Idén negyedik alkalommal várja a látogatókat az Adventi Forgatag Felsőzsolcán, mely a gyertyagyújtást megelőzően, adventi készülődéssel vette kezdetét ma délután. Advent jelképe az adventi koszorú, amelyet rendszerint fenyőgallyakból fonnak, a ráhelyezett négy gyertya közül minden vasárnap eggyel többet gyújtanak meg. A gyertyák a Jézus születése révén szétáradó világosságot, egyben a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt jelképezik. A Vállalkozás Segítő Központban rendezett készülődésen ilyen koszorúkat, asztaldíszeket készíthettek a lakosok, illetve elsajátíthatták a mézeskalács díszítés fortélyait.

Az első gyertya meggyújtására 16 órakor került sor a rendezvény központi helyszínén, a Hősök terén. Szarka Tamás polgármester ünnepi beszédét követően a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda adta elő adventi műsorát. A gyerekek versekkel és dalokkal készültek, így segítve az ünnepre hangolódást a megjelenteknek. A műsort a történelmi egyházak képviselőinek ökumenikus adventi áhítata követte, mely alkalmat biztosított a lelki felkészülés megkezdésére, hogy a várakozás időszakában ne csak otthonunkban, de magunkban is rendet tegyünk.
Ápolva a hagyományt ez alkalommal is forralt borral, teával és mézeskaláccsal látták vendégül az érdeklődőket a műsort követően, ezzel is lehetőséget biztosítva a beszélgetésre.

A várakozás alatt, a fények meggyújtásával egyre közelebb kerülünk az ünnephez. Ezt az időszakot teszi színesebbé az önkormányzat idei programsorozata, mely során helyi művészek, oktatási intézmények diákjai is kedveskednek adventi műsorral a plakáton feltüntetett időpontokban és helyszíneken.