Skip to content

Megemlékezések az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján

Az 1956-os emlékműnél emlékezett tegnap délelőtt az önkormányzat, az intézmények vezetői, a civil szervezetek képviselői és a lakosság, akik az emlékezés virágainak elhelyezésével tisztelegtek a hősök előtt.

A megemlékezésen Felsőzsolca Város polgármestere köszöntötte a megemlékezőket.

 

Szarka Tamás beszédében elmondta: „Hősök voltak! Erre mindig emlékezni fogunk.  Emlékeznünk kell azokra, akik Magyarország függetlenségéért harcoltak, és tovább kell adnunk a következő generációnak, hogy miért voltak hősök az ’56-os fiatalok.”

 

Ezt követően Csöbör Katalin országgyűlési képviselő tartotta meg emlékező beszédét, melyben kiemelte: „Nagyon nehéz időszak volt. Harcoltak, nélkülöztek, és mégis abban a két hétben boldogok voltak. Volt, aki fegyvert fogott, volt, aki főzött, volt, aki a családját vigyázta, de felejthetetlen egység volt. És mindez példátlan, soha nem tapasztalt összefogással, összefonódással párosult.”

 

A Kegyeleti Parkban tartott megemlékezésen közreműködött Kardos Katalin előadóművész, a Felsőzsolcai Férfi Népdalkör és Csiszárik István népzenész.

 

A megemlékezést követően a XX. Turulfutásra várták az érdeklődőket, melyre Arnótról, Felsőzsolcáról, Ongáról és Szikszóról is érkeztek résztvevők.

 

A hagyományokhoz híven, 12 órakor harangszóval vette kezdetét a négy település közös megemlékezése a Turul Emlékműnél, melynek idei házigazdája Szikszó város volt. Emlékező beszédet Sváb Antal, Szikszó város polgármestere mondott, majd a települések polgármesterei közösen megkoszorúzták az emlékművet.

 

Az egész napos programsorozatot követően ősbemutatóra került sor Felsőzsolcán.

A Bárczay-kastélyban, Felsőzsolca Város Önkormányzata szervezésében megnyílt az ’56-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójának tiszteletére rendezett fotókiállítás.

 

Varga Csaba fotográfus 56 MÚLT ÉS JELEN – képes időutazás című kiállítását Haris László fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja nyitotta meg, aki gyermekfejjel maga is fényképezett a forradalom napjaiban.

 

Varga Csaba Felsőzsolcán nyíló kiállításával egy időben, Washingtonban is bemutatásra kerültek a fotográfus itt kiállított képei.

 

A lentikuláris technikával kidolgozott ’56-os képeket eddig még nem láthatta senki.

Ez a kidolgozási mód teszi még különlegesebbé a fotókiállítást, hiszen az így kinyomtatott képek már súrolják a 3D-s látvány érzetét.

 

Az alkotó így ír a kiállítás anyagáról: “A korabeli fényképekkel a kezemben hónapokig róttam Budapest utcáit, keresve azt a pontot, ahol a fotós állhatott 60 évvel ezelőtt, amikor elkészítette felvételét. Az utcarészletek, épületek fényképezésénél a helyszín megtalálását követően azt is fontos volt megállapítani, hogy milyen távolságból és szögből készült az eredeti fénykép, hiszen csak így tudtam annak mai pontos mását elkészíteni. Páratlan élmény volt a témát ugyan úgy lefényképezni, majd kiválogatni hozzá a röplap idézetet, mintegy összekapcsolva a múltat és a jelent. Minden tiszteletem az ’56-os fotósoké, hiszen ők nem csupán szemtanúi és résztvevői voltak az eseményeknek, hanem hősei is azzal, hogy nem kis veszélyt vállalva megörökítették egy dicső forradalom pillanatait az utókornak.”

 

A fotókiállítás december 17. napjáig látogatható a Bárczay-kastély földszinti kiállítótermében.

 

Tekintsék meg Önök is!