Skip to content

Megemlékezés – Az 1956-os emlékműnél koszorúztak a forradalom hősei előtt tisztelegve

Fotó: Takács József

Felsőzsolcán idén is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. A pénteki ünnepségen a Kegyeleti Parkban található emlékműnél koszorúztak, tisztelegve a hősök előtt.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek emlékét, az ártatlanok örökségét Felsőzsolcán a Kegyeleti Parkban található emlékmű őrzi. Felsőzsolca Város Önkormányzata pénteken megemlékező műsorával tisztelgett a hősök előtt, majd az egybegyűltek koszorút helyeztek el az emlékműnél. Az Önkormányzat nevében Szarka Tamás polgármester és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő koszorúzott.

Október 23. fontos dátum a magyar emberek életében. Nemcsak Budapesten, hanem az egész országban, így Miskolcon is fellázadtak az elnyomó rendszer ellen. Az eseményeknek a felsőzsolcai lakosság is részesévé vált.

A mi történelmi felelősségünk, hogy elmondjuk, megismertessük az igazságot, hogy mi is történt 1956-ban. Ezt azért is fontos megtennünk, mert ezek a megtörtént események precedensértékűek az utókor számára. Kötelességünk és feladatunk, hogy emlékezzünk és tanítsuk a jövő generációját, hogy a történelmünkről írtakat ne csak tanulják, hanem érezzék is. Ennek jegyében azt kívánom mindannyiunknak, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy mindezt közösen váltsuk valóra – emelte ki Szarka Tamás polgármester.

A megemlékezés Márai Sándor – Mennyből az angyal című versével folytatódott, amelyet Lajos András, a Miskolci Nemzeti Színház színművészének előadásában hallhatott a közönség.
Csöbör Katalin, a választókerület országgyűlési képviselője, emlékező beszédében az 56’-os események által képviselt, máig fontos értékekre hívta fel a figyelmet.
Az emlékező beszédeket Szlávikné Komár Krisztina követte, aki egy kalotaszegi népdallal emlékezett 1956 mártírjaira. A megemlékezés végén, melyen a Felsőzsolcai Férfi Népdalkör is közreműködött, az intézmények és civilek koszorút helyeztek el a hősök emlékművénél.

Facebook