Skip to content

Megalakult a Petőfi Klub – Felsőzsolca is helyszínt biztosít az országos rendezvénysorozatnak

Kiállítás megnyitóval egybekötött nyitórendezvényt szerveztek kedden a Bárczay-kastélyban. Megalakult a felsőzsolcai Petőfi Klub, mely a Petőfi 200 Országos Rendezvénysorozat keretében jött létre. A következő hónapokban Kárpát-medence szerte alakulnak majd Petőfi Klubok, amelyek a reformkori szellemiséget tükrözik.

Felsőzsolca is csatlakozott a Petőfi-emlékévhez, az ehhez kapcsolódó klub programjait a Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár koordinálja. Havonta több alkalommal szerveznek különböző programokat az intézmény telephelyén, illetve a város további közösségi színterein, melyeket az érdeklődők ingyenesen látogathatnak majd.

 

A magyar országgyűlés a 2022-es és 2023-as évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából, ennek apropóján alakulnak a helyi közösségek.

A nyitórendezvény Mátyus Luca szavalatával, Petőfi Sándor 1848 című versével vette kezdetét.

 

Idén 88 hazai és 12 külhoni település csatlakozhatott a Petőfi-évhez, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből hat település, köztük Felsőzsolca tagja a hálózatnak.

 

Megtiszteltetés a város számára, hogy a Petőfi 200 program keretében kiválasztott település lettünk” – emelte ki köszöntőjében Szarka Tamás polgármester.

Ezt követően Konczné Tegzes Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság közművelődési referense ismertette az országos Petőfi Klubok szakmai programját.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő ünnepi gondolatai előtt jelképesen átadta a kormány nemzeti színű szalaggal átkötött kiadványcsomagját Lassúné Urbán Erikának, a Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár igazgatójának.

A nyitórendezvény alkalmával került sor az „1848. az én szememmel” című rajzkiállítás megnyitójára és díjátadójára, – a zsűri tagjai Törő Irén festőművész és Szűcsné Barna Mária díszműüvegező voltak – valamint műsort adtak a Csomasz Tóth Kálmán Református Alapfokú Művészeti Iskola Felsőzsolcai Tagintézményének növendékei.

 

„Lesznek olyan programok, amelyek csak tematikájában kötődnek a költészethez, de igyekszünk Petőfi szellemiségéhez alkalmazkodva szervezni a klub rendezvényeit. Készülünk könnyű és komolyzenei programokkal, írókkal és költőkkel lehet majd találkozni. – nyilatkozta szerkesztőségünknek Lassúné Urbán Erika, a Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár igazgatója.

 

A folytatásban a Bárczay-kastélyban Könyvtári Húsvéti Ünnepkört szervez a Petőfi Klub, erre április 9-én várják az érdeklődőket.