Skip to content

Másodfokú hőségriadó az ország egész területén

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az ország egész területére másodfokú hőségriasztást rendelt el 2023. augusztus 21-én (hétfő) 14.00 órától 2023. augusztus 24-én (csütörtök) 24.00 óráig.

A tartós hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, és a fizikai munkát végzők.
Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

A kánikula idején, kiemelten 11-17 óra között, ajánlott hűvös helyen tartózkodni, kerülni a szervezetet terhelő fizikai munkát és naponta többször zuhanyozni langyos vízzel.
Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 °C-ra melegedhet fel. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házi-kedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom.
Grillezés vagy bográcsozás esetén a tüzet egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül.

A strandolók számára is ajánlott az árnyékba vonulás a kritikus időszakban, valamint a magas faktorszámú napvédőkrém használata. A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, valamint ne feledkezzenek meg a sapka, kalap viseléséről sem.