Skip to content

Márton napját ünnepelték Felsőzsolcán

Fotó: Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda

Felsőzsolcán hagyományos esemény a Márton nap, ami november 11-én került megrendezésre a felsőzsolcai óvodában és a Bárczay-kastélyban.

A hagyományok szerint ünnepelték a Márton napot Felsőzsolcán. Ahogyan az utóbbi években, úgy most is változatos programokkal, lámpás készítéssel, versenyekkel és kézműves foglalkozásokkal készültek az önkormányzati intézmények a gyerekek részére, akik idén is nagy örömmel várták az eseményt.

Az óvodában az egész hét a hagyomány ápolásáról szólt.
– A gyerekek játékos formában ismerkedhettek meg Szent Márton történetével, mely jó alkalmat adott arra, hogy megbeszéljük velük, miért is jó másokon segíteni. Libás dalokkal, mesékkel, kreatív tevékenységekkel ismertettük meg óvodásainkat. Kukoricát morzsoltunk, libatollal rajzoltunk, festettünk, süteményt sütöttünk. A Márton napi lámpások elkészítése különböző díszekkel és szimbólumokkal történt, hogy fényük óvodánkban is a jó cselekedetek világot megváltó fényét jelképezze – számolt be az eseményről Mag Zsoltné óvodavezető.

A Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtárban idén harmadik alkalommal került megrendezésre a hagyomány őrző esemény. A Márton-napi mulatságára a 6-13 éves korosztályú gyerekeket várták. A Bárczay-kastélyba érkezők népi játékokkal és táncházzal tölthették az estét. A tevékenykedni vágyók kézműves foglalkozáson vettek részt és elkészítették lámpásaikat. Szent Márton püspök legendájának megismerését követően lámpás felvonulással zárták az estét.

„Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”, mondja a rigmus. Éppen ezért nem hiányozhattak a rendezvényekről a libaságok, vagyis ezen a napon libazsíros falatkákat kóstolhattak a résztvevők.

További hírek az eseményről