Skip to content

Március 15. – Így emlékeztek Felsőzsolcán

Fotó: Takács József

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi ünnepségnek nagy hagyománya van Felsőzsolcán, mivel a városban másodikként emeltek emlékművet a forradalom során elesett katonáknak - emelte ki Szarka Tamás polgármester beszédében, a szerda délután rendezett ünnepi megemlékezésen.

A Felsőzsolca Város Önkormányzata által a forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezés rendhagyó módon, 16 órakor koszorúzással vette kezdetét a Hősök terén, ahol a forradalom és szabadságharc nagyjaira emlékeztek. A kedvezőtlen időjárás miatt az ünnepség az újra nyitott Bárczay-kastélyban került megrendezésre. A megemlékező műsort a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda, a Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda, és a Zsolca Táncegyüttes adta.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Magyarország történetének meghatározó eseménye – kezdte beszédét Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere. Beszédében kiemelte, az ünnepnek nagy hagyománya van Felsőzsolcán, mivel a városban másodikként emeltek emlékművet a forradalom során elesett katonáknak, mely egyben sírhelyül is szolgál.

Csöbör Katalin, Felsőzsolca országgyűlési képviselője az ünnepi beszédében Petőfi Sándor alakját kiemelve arról beszélt, hogy a költő egyetlen célja az ország sorsának előre mozdítása volt. Semmi nem tudta eltántorítani a haza iránti odaadásától és szolgálatától.

A városi ünnepséget követően a „Kárpátalja” című magyar, ruszin és ukrán képzőművészek kiállításának megnyitójára került sor. A kiállításra érkezőket Szarka Tamás polgármester és Papp Ferenc, a kiállítás kurátora köszöntötte. A tárlatot, melyen olyan művészek képei kerülnek bemutatásra, mint – Kulin Ágnes, Angyalossy Sándor, Erfán Ferenc, Klisza János, Kopriva Attila, Matl Péter, Villásek Tibor, Okszana Dovganyuch, Szerhij Biba, Anrij Csebikin, Borisz Kuzma, Ihor Lucenko, Sándor Olexander, Volodimir Pavlisin, és Yuriy Selevickiy -, Mankovits Tamás, a Magyar a Magyarért Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg.

A Felsőzsolcai Közösségi Ház és Városi Könyvtár és a Magyar a Magyarért Alapítvány közös rendezésében nyílt tárlatot 2023. április 30-ig tekinthetik meg a Bárczay-kastély kiállítótermében.