Skip to content

Magyar Kultúra Napja – A Városháza Dísztermében tartották az ünnepséget Felsőzsolcán

A Himnusz születésének 200. évfordulóján ünnepelte a Magyar Kultúra Napját Felsőzsolca. A Városháza Dísztermében rendezett eseményen Szarka Tamás polgármester mondott beszédet, és megnyílt Szűcs Árpád fényképész „Színpad képben-lélekben” című kiállítása.

Idén rendhagyó módon a Polgármesteri Hivatal Dísztermébe várták az érdeklődőket a Magyar Kultúra Napjának ünneplésére, ahol az ebből az alkalomból nyílt kiállítás képei között Vihula Mihajlo gitárművész nyitó előadását Dr. Hortai Rita szavalata követte, majd Szarka Tamás polgármester köszöntötte a 200 éves Himnuszt és a magyar kultúrát. Köszöntőjében elmondta, milyen fontos, hogy a kulturális értékeinket, hagyományainkat megőrizzük és ezt tovább örökítsük az utókor számára.

Szűcs Árpád fényképész „Színpad képben-lélekben” című kiállítását Tóth László, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft munkatársa nyitotta meg. A gyermekkorától fényképező Szűcs Árpád, 1985-től végzi tevékenységét hivatásszerűen. Különös lelkesedéssel örökíti meg lakóhelyét Miskolcot és környékét, kulturális örökségeit, eseményeit. Munkái többnyire idegenforgalmi és kulturális kiadványokban, hirdetésekben jelennek meg. Az ez alkalommal nyílt kiállítás képei a „Zenefotók”, „Táncvirágok” és „Színház” sorozatokból kerültek kiválasztásra.
A rendezvényt zenés irodalmi összeállítással színesítette. A Kultúra Napja tiszteletére rendezett műsorban a képeket dallamokban és versekben dr. Hortai Rita versmondó és Vihula Mihajlo gitárművész, zeneszerző szólaltatta meg.

A 200 esztendeje Kölcsey tollából született Himnusz sokat adott a magyar kultúrához. 1903-ban az Országgyűlés az egységes, magyar nemzet himnuszává nyilvánította, és üzenete azóta is erőt adott a nemzetnek a megmaradásra, az építkezésre, a kulturális identitás erősítésére. A Magyar Kultúra Napja alkalmából 1989 óta rendezett megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek.

Szűcs Árpád fényképész „Színpad képben-lélekben” című kiállítását január 27-ig tekinthetik meg a Felsőzsolcai Polgármesteri Hivatal nyitvatartási idejében.