Skip to content

Ma van a Magyar Nyelv Napja

A magyar nyelv napja hazánkban évről évre alkalmat ad az oktatási, tudományos és kulturális intézményeknek, a médiának, az anyanyelvápolással foglalkozó civil szervezeteknek a magyar nyelv megünneplésére, a hagyományőrzéssel kapcsolatos rendezvények megtartására és újabb kezdeményezések, mozgalmak elindítására. Az ünnep alkalmával várták Felsőzsolca lakosságát a Bárczay-kastélyban rendezett Örökségünk című zenés estre.

Az Országgyűlés 2011. szeptember 26-án fogadta el a magyar nyelv napjára vonatkozó határozatot, annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá, államnyelvvé tevő törvényt.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége közös kezdeményezésére született országgyűlési határozat nyomán 2011 óta a november 13-i ünnepnap az egész Kárpát-medencében lehetőséget teremt arra, hogy a magyar nyelvet évente legalább egyszer középpontba állítsuk.

Felsőzsolcán, a Bárczay-kastélyban rendezett Örökségünk című zenés estre várták a lakosságot. A rendezvényre érkezőket a város polgármestere köszöntötte. Az ünnep alkalmával Kiss Alexandra és Gyányi István énekesek zenés irodalmi estjükkel tisztelegtek a szellemi – kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő uráli nyelvcsaládhoz tartozó magyar nyelve előtt, melynek írásbelisége a 11. századtól folyamatos, pedig 1844-ig a latin volt a hivatalos nyelv Magyarországon.

Facebook