Skip to content

Létrejött Magyarország legnagyobb méretű klímavédelmi és fenntarthatósági szövetsége

Közel kétéves előkészítő munka eredményeképpen a Virtuális Erőmű Program (VEP) 10. jubileumi Parlamenti díjátadóján került sor Magyarország legnagyobb méretű klímavédelmi és fenntarthatósági szövetségének hivatalos létrehozására. A VEP tulajdonosának ötlete alapján felállított NKSz-ben az ország megyéi és a Virtuális Erőművet üzemeltető Mi6 részvételével a teljes országot lefedő fenntarthatósági hálózat jön létre és épül fel a következő években.

A VEP közben minden várakozást felülmúlva nőtt és 2021-re elérte 2030-as céljait: Paks után hazánk második legnagyobb erőműve lett.

 

Kelet-közép Európa piacvezető, Európai Bizottsági díjas, ENSz és EU-s jógyakorlat fenntarthatósági mintaprojektje, a Virtuális Erőmű Program (VEP) 10 éves jubileumi, egyben XII. díjátadó gálája, melyet Dr. Áder János köztársasági elnök fővédnökölt, valóban ünnepire sikerült.

 

A VEP tulajdonosa és ügyvezetője, Dr. Molnár Ferenc ismertetve a VEP utóbbi 2 évének eredményeit bejelentette: a VEP minden várakozást túlszárnyalva olyan mértékben nőtt 2020-2021-ben, hogy mostanra elérte a 2030-as céljait. Már csak Paks kapacitása nagyobb, mint a legtisztább magyar erőműé.

 

Kitért arra is, hogy ebben a két évben gyakorlatilag a teljes önkormányzati szektort sikerült a program mellé állítani, közben közel 10-szeresre nőt a vállalkozási tagok száma, és elindult a lakossági VEP is – saját közösség-építési applikációval és az ingatlanok felújítását műszaki szakmailag és állami támogatás-elérés szempontjából is segítő új start up-okkal.

 

A program védnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács elnöke, Dr. Szili Katalin kiemelte, hogy: Magyarország legnagyobb zöld erőműve, egyben immáron a 2. legnagyobb erőműve, CO2 egyenértékben, sőt „virtuális erdőben” is ki tudja fejezni idéntől eredményeit: a VEP hazánk éves CO2 kibocsátásának közel 10%-át váltaná ki, azaz több, mint 2 teljes megye méretével azonos a CO2 kiváltása. Mindez virtuális erdő egyenértékesben: kb. 7,5%-pontos erdősültség-növekménnyel, és ehhez 6,1 M virtuális tölggyel és közel 3,8 M HA kontinentális virtuális erdővel egyenértékű.

 

A legzöldebb önkormányzat díjat idén Pécs városa, a legzöldebb vállalkozásét a Saint Gobain Magyarország a legzöldebb megyéét pedig Fejér megye vehette át, de a legnagyobb energia-megtakarítást hozók között volt a MOL, a Penny Market, az Avalon Park, a Teva Gyógyszergyár és a HELL Energy Magyarország is.

 

Stratégiai megállapodás született az ELTE-vel, a Vállalkozók Országos Szövetségével (VOSz) és az Országos Kórház Főigazgatósággal (OKFO) is.

 

Forrás: http://www.mi6.hu/2021-jubileumi-dijatado