Skip to content

Legeltetési tilalom és ebzárlat

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Fősztály a BOI/01/257-54/2024. számú határozatával Felsőzsolca település közigazgatási területére 2024. április 1. és 2024. április 22. közötti időszakra legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendelt el.

A B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény-és Talajvédelmi Főosztály, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Felsőzsolca közigazgatási területére 2024. április 1. – 2024. április 22. közötti időszakra legeltetési tilalmat és ebzárlatot rendelt el a következők szerint:

Ebzárlat:

 • tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
 • kutya tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
 • a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
 • Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező
  a) vadászebek,
  b) fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
  c) a katasztrófa-mentő ebek,
  d) segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek
  rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a fent foglalt korlátozás alól.
 • Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.
 • az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Legeltetési tilalom:

 • a szarvasmarhák, bivalyok, juhok, kecskék, lovak, szamarak, öszvérek és sertések legeltetését a lakott településen belül az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 500-1000 méteren belül kell megszervezni,
 • bármely állatfajba tartozó állatok vándorolva történő legeltetése tilos
 • az állandóan legelőn tartott húshasznú szarvasmarha-állományok legeltetését- az állomány nagyságától függően -10-20 hektáros területre kell korlátozni.