Skip to content

Kutyás terápia az óvodában

Fotó: Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda

Új foglalkozással bővült az óvodai nevelés városunkban. Péntekenként kutyás terápián vehetnek részt a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvodába járó gyermekek.

Adorjánné Rab Zsuzsannának, az AURA Segítő Kutya Alapítvány önkéntesének köszönhetően márciustól egy új foglalkozással – kutyás terápiával – bővült a Felsőzsolcai Napközi Otthonos Óvoda óvodai nevelése.
A gyermekek számára rendkívül izgalmas és szórakoztató program nemcsak felkelti a gyermekek érdeklődését, de közben személyiségfejlődésükre, szociális- és érzelmi fejlődésükre is pozitív hatással van. A terápiának köszönhetően a gyermekek komplex fejlődése érhető el, a több területen nyújtott segítség által.

A foglalkozásokra péntek délelőttönként kerül sor csoportbontásban, egyik héten a székhely, másik héten a telephely óvodában. A terápia során a gyermekek saját maguk dönthetik el, hogy mi az, amiben aktívan részt szeretnének venni, és mi az, amiben inkább csak szemlélődők maradnak. Angyal és Leila – a két terápiás kutyus – rendelkeznek a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség által kiállított fényképes terápiás igazolvánnyal, melyet két sikeres vizsgát követően szerezhettek meg. Ez a garancia arra, hogy valóban a feladatra alkalmas kutya és vezetője vesz részt a terápián. Angyal és Leila felváltva dolgoznak a foglalkozás ideje alatt, közös feladatokra és mozgásra hívva a gyermekeket.

– Azért tartottuk szükségesnek ennek a foglalkozásnak az alkalmazását óvodánkban, mert rendkívül sokrétű a gyermekekre gyakorolt fejlesztő hatása. Már az első alkalom is nagy sikert aratott a kicsik és nagyok körében egyaránt, így izgatottan várjuk a következő alkalmat, amikor újra lehetőségünk lesz a kutyusokkal együtt játszani, dolgozni – nyilatkozta Mag Zsolt Sándorné, intézményvezető.